Steve Bannon planerar högerrevolt – i EU-parlamentet

Kent Ekeroth om mötet: På eget initiativ

Sparkade Vita huset-toppen Steve Bannon har ett nytt mål: Splittra EU efter nästa val.

Han vill bilda en högerpopulistisk ”supergrupp” i EU-parlamentet – som ett led i offensiven träffade han SD-ledamoten Kent Ekeroth förra veckan, enligt The Daily beast.

”Alla försök att rädda Europa från vänsterliberalerna är välkommet”, skriver Kent Ekeroth i ett mejl till Aftonbladet.

För knappt ett år sedan fattade USA:s president Donald Trump sitt beslut:

Det fanns inte någon plats för Steve Bannon i Vita huset.

Under uppmärksammade former sparkades Trumps högerpopulistiska chefsstrateg – och i efterspelet kallade presidenten Bannon för galen.

I en intervju med The Daily beast berättar Steve Bannon att han har siktet inställt på andra sidan Atlanten. Bannon startar en stiftelse – The movement – vars syfte är att rita om EU-politikens karta.

Genom att knyta till sig europeiska högerpopulister till stiftelsen och erbjuda dem bland annat kampanjrådgivning och datadriven marknadsföring hoppas han på en högerrevolt inom EU. Han ser det själv som bildandet av en högervriden ”supergrupp” inom EU-parlamentet.

Bannon: Sverigedemokraterna passar perfekt

Efter EU-valet 2019 hoppas han ha en tredjedel av parlamentarikerna knutna till sig – något som skulle kunna leda till en stor parlamentarisk oreda, enligt The daily beast.

– Vi är inte ute efter att inkludera några etnonationalistiska partier i det här men de från Sverigedemokraterna och Sannfinländarna passar perfekt, säger Bannon.

Tidningen uppmärksammar även att Bannon träffade den skandalomsusade riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD), som petats från partiets riksdagslista inför kommande val.

Bannon och Ekeroth träffades i London förra veckan. Via mejl svarar Ekeroth på Aftonbladets frågor – men är förtegen om vad de avhandlade under mötet. Han skriver att Bannon verkade ”insatt i Sveriges situation”.

Vad diskuterade ni?

”Lite olika saker”.

Hur ser du på The movement?

”Alla försök att rädda Europa från vänsterliberalerna är välkommet.”.

Träffade du Bannon i egenskap av företrädare för SD?

”Nej, det var på eget initiativ.”.

På en fråga om hur Bannon skulle kunna hjälpa Europa svarar Ekeroth att det återstår att se, men ”ju fler goda krafter som försöker, desto bättre”.

Hur ser du på din egen framtid inom SD?

”Det återstår att se”.

Ekeroth uppger att det inte finns några planer att jobba aktivt för Bannons stiftelse.

SD: ”Bannon inte intressant för oss”

Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal skriver i ett mejl till Aftonbladet att de ”inte är intresserade av Steve Bannon som person eller politiker”.

”Partiet har inte haft kontakt med någon representant från deras kampanj och det är inte heller något som väcker intresse hos oss. Den enda kampanj som ligger i vårt fokus är den till valet den 9 september.”

Vad tänker ni om att Bannon träffade sverigedemokraten Kent Ekeroth i London nyligen?

”Kent träffade Bannon i samband med ett tal vid manifestationen för Tommy Robinson i London den 14/7. Både talet och mötet med Bannon gjordes på eget initiativ och var inte något som gick genom partiet.”

Kent Ekeroth sitter fortfarande i riksdagen, men har petats från Sverigedemokraternas riksdagslista till höstens val. Trots det bjöd Ekeroth in sig till partiets landsdagar 2017, något som SD menar följer partiets stadgar:

”Till Sverigedemokraternas Landsdagar kallas samtliga av våra representerade riksdagsledamöter. Det är en ordning som regleras i våra stadgar.”

Parlamentariker: Stoppa honom

Sedan Bannon, som kallats för den ”farligaste mannen i amerikansk politik”, fick sparken har han träffat flera av de mest etablerade högerpopulisterna i Europa – bland andra Ukips tidigare ledare Nigel Farage och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Bannons planer har väckt starka reaktioner inom europeisk politik.

– Alt right-hatpredikanten Steve Bannon vill påverka det kommande EU-valet. Hur mycket ryska pengar kommer vara inblandade den här gången? skriver den belgiske EU-parlamentarikern Guy Verhofstadt på Facebook.

Han fortsätter:

– Oavsett vad svaret är måste ”Generation Europa” stoppa honom innan ond nationalism förstör Europa igen.

Publisert: