Planen: Snö ska stoppa svårsläckta branden

Snö från flera skidanläggningar kan komma att användas för att släcka den svåra skogsbranden som härjar vid Trängslet i Älvdalens kommun.

Metoden har aldrig tidigare använts.

– Den här branden kräver kreativa idéer, säger räddningsledare Johan Szymanski.

Den svårsläckta skogsbranden som härjar vid Trängslet i Älvdalens kommun är fortfarande inte under kontroll.

Räddningstjänsten meddelar på tisdagen att natten och förmiddagen förvisso har varit lugna, men att kraftiga vindar och höga temperaturer hotar att förvärra situationen.

– Under gårdagen fick vi hjälp av tre vattenbombplan och helikoptrar som vi begärt tillbaka från andra delar av landet och som var här i början. Men branden är fortfarande långt ifrån kontrollerad, säger räddningsledare Johan Szymanski.

Ammunition hotar fortfarande

En stor utmaning är den ammunition som finns i området och som riskerar att explodera. Förra veckan exploderade en granat.

– Vi jobbar med att stärka begränsningsområden och jobbar med slang där. Men i större delen av området kan vi inte gå in med markpersonal på grund av ammunitionen.

Konstsnö från fjäll

Johan Szymanski har i tidigare intervjuer sagt att branden förmodligen inte kommer att släckas innan snön kommer – men nu kan snö komma tidigare än väntat.

Räddningstjänsten har planer på att samla in snö som lagras på olika skidanläggningar för att få bukt med branden.

– Vatten dunstar snabbt bort. Teorin är att konstsnön kan fungera bra eftersom det automatiskt fyller på med mer vatten i marken.

Snön vill de bland annat ta från Idre, Sälen och Vasaloppet, som sparar snö inför vintersäsongen.

Planen är att det ska göras ett test för att se om snön kan släcka branden.

– I nuläget är det inte möjligt eftersom vi bara har en väg in till brandområdet och den måste få användas av vår personal, säger Johan Szymanski.

”Riskerar vår försäsong”

Idre fjäll meddelar att de fått en förfrågan från Mora kommun.

– Vi är absolut beredda att lämna snö om det behövs, men det finns logistiska utmaningar. Skulle det vara stora mängder hotar det också vår försäsong, då finns det ekonomiska farhågor som skulle slå hårt mot oss, säger Andreas Starenhed, vd på Idre fjäll.

Vasaloppet har ännu inte fått en konkret förfrågan från kommunen.

– Men skulle vi få det är det en självklarhet att ställa upp. Vi har 12 till 15 000 kubikmeter snö tillgänglig. Det är snö vi sparat, men sådant är mindre viktigt när det handlar om en sådan här samhällsfråga, säger pressansvarige Per Källgren.

Publisert: