Miljonären åker till Danmark – betalar allas burkaböter

Publicerad 2018-08-08

I helgen dömdes den första danska kvinnan för att bära burka.

Böterna betalar miljonären Rachid Nekkaz – som lovat att täcka kostnaden för alla som fälls av den nya lagen.

– Jag kommer att betala allas böter varje månad, säger affärsmannen till Berlingske.

Den 1 augusti trädde den danska lagen om böter för att täcka ansiktet på offentliga platser i kraft. Och i lördags blev en 29-årig kvinna den förste att bötfällas. Men boten på 1 000 danska kronor – ca 1 385 svenska – slipper hon betala.

Den fransk-algeriske miljonären Rachid Nekkaz, 46, har nämligen lovat att stå för kostnaden till alla kvinnor som fälls för att de bär burka eller niqab.

”Självklart betalar jag alla de böter som är utfärdade på danska gator efter den 1 augusti,” skriver han i ett meddelande till Berlingske.

”Jag kommer att vara i Köpenhamn den 11 september för att betala alla böter och det kommer jag hädanefter att göra varje månad, för även om jag är emot niqab så kommer jag alltid att försvara frihetsrättigheter över hela världen. Friheten att bära en niqab såväl som friheten att inte bära en niqab.”

Har redan lagt 2,5 miljoner på böter

Enligt affärsmannen Nekkaz så har han redan betalt över tusen liknande böter i andra europeiska länder. I hans födelseland Frankrike blev burka på offentliga platser olagligt 2011. Fem år senare sa han i en intervju med Washington Post att han betalt 245 000 euro – i dag över 2,5 miljoner kronor – i böter åt kvinnor som fällts i Frankrike, Belgien, Nederländerna och Schweiz.

– Jag försvarar inte nödvändigtvis dessa kvinnor, utan snarare principen av de civila rättigheter som deras handlingar just nu förkroppsligar, sa Nekkaz till den amerikanska tidningen.

Är själv emot burka

Nekkaz, som gav upp sitt franska pass 2013, var en av de mest högljudda motståndarna till lagen mot burka i Frankrike och när den gick igenom 2010 utlyste han att han startat en fond på en miljon euro som skulle gå till kvinnor som fått böter för att bära plagget. Han ville få ett stopp på vad han beskrev som Frankrikes ”antimuslimska galenskap”.

Personligen är han ändå emot att muslimska kvinnor bär burka, niqab eller burkini.

– De representerar inte den bästa approachen för att integreras in i det europeiska samhället i allmänhet och Frankrike i synnerhet, eftersom det blivit islamofobiskt i allt ökande takt, sa han till Washington Post.

Följ ämnen i artikeln