Jämlikhet i fokus för Vänsterpartiet

TT

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2018-08-07

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler och kommunikationschef Marie Antman presenterade partiets valaffischer och valprofil under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm.

"Ett Sverige för alla, inte bara de rikaste", är budskapet på en av Vänsterpartiets valaffischer. Partiet lyfter fram jämlikhet som en röd tråd i årets valrörelse.

– Mycket av problemen som finns i dag är grundade i att vi behandlar människor helt olika, och att människor känner att det här samhället inte är till för dem, säger partisekreterare Aron Etzler till TT.

Valaffischerna tydliggör Vänsterpartiets fokus på ekonomiska klyftor och konflikter i samhället genom överstrukna respektive understrukna ord.

Exempelvis är "miljardärerna" överstruket, medan "pensionärerna" är understruket. En bild på två pojkar, som med förväntansfulla leenden knyter sina skor, ackompanjeras av ordet "skatteflykt" med ett rött streck över och "skolutflykt" understruket.

Vänsterpartiet har runt tretton olika områden i sin valplattform, förklarar partisekreteraren. Där ryms vård, skola och klimat samt profilfrågor som sex timmars arbetsdag, miljonärsskatt och stopp för vinster i välfärden.

– Jämlikheten hänger ihop med massor av frågor – som att människor ska få vård, att skolor ska vara bra och även kring klimatfrågan. Om vi vill lösa de här sakerna och få ett bättre samhälle måste det vara ett jämlikt samhälle, säger Aron Etzler.

Han nämner att partiet legat på omkring tio procent i flera av sommarens opinionsundersökningar och att medlemsantalet är det största på 50 år.

Partiet slå sig också på bröstet för att i förhandlingar med regeringen ha fått igenom över 80 reformer.

TT: Ni har haft mycket inflytande, men många klyftor och de problem ni ser finns kvar, hur ser du på det?

– Vi har inte lyckats rucka på Socialdemokraternas och Miljöpartiets motstånd mot att skapa ett rättvist skattesystem. Därför tar vi upp det nu, vi ser att det behöver ändras, säger Aron Etzler.

Följ ämnen i artikeln