Lärarinna bets ihjäl av vargar

Dödad på joggingturen Candice Berner, 32, på en privat bild från förra året när hon var ute och fiskade krabbor med sina elever.
Dödad på joggingturen Candice Berner, 32, på en privat bild från förra året när hon var ute och fiskade krabbor med sina elever.

Skolfröken Candice

Berner, 32, var ute och joggade.

Då bets hon ihjäl av en vargflock.

Nu jagas rovdjuren av myndigheterna – som ska avliva dem.

Den delvis uppätna kroppen hittades efter att ett sökteam på snöskotrar följt ett blodspår genom skogen utanför byn Chignik Lake i Alaska, där Candice Berner sprungit på en öde väg i måndags.

Lyssnade på musik

Enligt polisen hade hon lyckats förflytta sig ett 50-tal meter innan hon föll till marken. Hon hade släpats längs marken och hade bitmärken på halsen.

Candice Berners pappa, Bob, berättar att dottern lyssnade på musik i sin Ipod när hon joggade och hörde troligtvis inte vargarna förrän de gick till attack.

– Hon gjorde sitt bästa, men de tror att det helt säkert var två, kanske tre vargar. Hon kämpade, säger han till Anchorage Daily News.

Spåras med helikopter

Händelsen har satt skräck i byborna i Chignik Lake, som nu skjutsar sina barn till skolan och patrullerar med laddade vapen.

Rädslan har spätts på av färska vargspår i området.

Myndigheterna ska nu spåra upp flocken med helikopter och flygplan för att avliva den, trots att djuren i vanliga fall inte får jagas.

Men Bob Berner hyser inte agg mot vargar.

– De gjorde bara vad vargar gör, säger han.

Mellan 7 700 och 11 200 vargar lever i Alaska. Dödsfallet är det första kända orsakat av varg i delstaten och har lett till stor debatt bland Alaska­borna, där ena sidan anser att lagarna inte skyddar invånarna tillräckligt.

Publisert: