”Ville inte höra om barnporr”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Drottning Silvia chockade kungligheterna

Andra kungligheter rynkade på näsan när drottningen talade.

Men Silvia trotsade motståndet.

– Att prata om barnporr chockade människor, säger hon.

Drottning Silvia började prata om pedofili i kungliga sammanhang 1996. Ämnet väckte starka känslor, många ansåg att hon inte borde tala öppet om problemet.

– Det var svårt, men jag talade som mor, kvinna och drottning. Jag ville rädda barnen, säger drottningen till Aftonbladet under ett möte i Sao Paolo.

Hennes engagemang har fått många andra drottningar att engagera sig i frågan. Nyligen samlade hon ett tjugotal prinsessor och drottningar i Stockholm för att diskutera trafficking.

Känslosamma möten

Men det har inte varit lätt för henne att träffa offer och förövare. Drottningen blir känslosam när hon berättar om möten med dömda pedofiler.

– Många av dem har haft en svår barndom och blivit utsatta för övergrepp. Det är ingen ursäkt, men de har levt i en tragedi. Psykologer säger att deras aggression är en reaktion på vad de upplevt, säger drottningen.

”Måste få vård”

Mötena med sexbrottslingarna har skett både i Sverige och utomlands, en del av dem har hon besökt i fängelser. Hon anser att pedofiler måste få vård och stöd.

– Många har suttit av sina straff och betalat sin skuld, de måste få en ny chans.

Fick applåder

Under ett seminarium kring människohandel i Sao Paolo höll drottningen ett känsloladdat och uppskattat tal. Hon berättade om den verkliga flickan bakom filmen Lilja Forever. Beskrivningarna av flickans verklighet fick publiken att ställa sig upp och applådera.

I dag arbetar hon intensivt med att sprida frågan, främst genom sin stiftelse World childhood foundation.

Publicerad: