Därför är Reinfeldt populärare än Sahlin

Inför kvällens tv-duell: goda råd och analys av opinionsläget

Väljarna tycker bäst om Reinfeldt.

Men de föredrar Sahlins politik.

Inför kvällens direktsända tv-duell reder Aftonbladet ut opinionshärvan - och delar ut goda råd.

För en vecka sedan utklassade den rödgröna oppositionen regeringsalliansen i en mätning från Novus Opinion. Tillsammans ledde S, V och MP med drygt nio procentenheter över alliansen.

I dag utklassas förra veckans vinnare, Mona Sahlin, av Fredrik Reinfeldt när det kommer till personligt förtroende. Enligt Novus Opinion har 47 procent av de tillfrågade stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt. Motsvarande siffra för Sahlin är ynkliga 19 procent.

Rätt och fel

Förtroendegapet är enormt. Vad gör Fredrik Reinfeldt rätt och vad gör Mona Sahlin fel?

Vi tog hjälp av Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet som nyligen skrivit en avhandling om partiledarskap i Sverige.

Därför gillar väljarna Reinfeldt

Statsministerrollen och högt förtroende går hand i hand. Den här personen ska helt enkelt vara svensk politiks främsta auktoritet.

Fredrik Reinfeldt har jobbat hårt på statsmannaskapet - och lyckats med det. Ledaren ska inte vara någon sprallig och känslosam typ - utan som Fredrik Reinfeldt: Rationell och seriös.

Fredrik Reinfeldt är man. Historiskt sett är en politiker lika med en man. Därför har en man lättare att få förtroende i politiken än en kvinna.

Fredrik Reinfeldts parti, Moderaterna, går bra i opinionen och ligger kring succéresultatet från 2006. Det är övriga allianspartier som drar ner siffrorna.

Råd till Reinfeldt: Slappna av och bli mer naturlig. Det fyrkantiga sättet att uttrycka sig attraherar inte alla. Bli mjukare i framtoningen.

Därför sviker väljarna Sahlin

Mona Sahlin upplevs som en ”svag” ledare. Hon uppfattas mer som en kompis och mindre som den som tar befälet och talar om vad hon vill.

Sahlin gör väljarna förvirrade. Förr var hon liberal och talade för till exempel rut-avdrag. Nu vill hon avskaffa samma avdrag. Det rödgröna samarbetet gör att man inte längre vet var man har Mona Sahlin.

Förr var Sahlin ung, ny och spännande. Det var hon som stack ut. Den känslan är borta. Hon har gått in i statsmannarollen för tidigt. I opposition behövs karisma och förmåga att attrahera.

Väljarnas minne är långt ibland. De har inte glömt rubrikerna om Mona Sahlins slarv med räkningar och inköp för andras pengar. Kan en sådan person regera landet?

Mona Sahlins parti, Socialdemokraterna, går dåligt i opinionen och ligger kvar på nivåer från katastrofvalet 2006. Det som lyfter de rödgrönas siffror är Miljöpartiets framgång.

Råd till Sahlin: Släpp på kontrollen och ta fram energin. Väljarna måste känna att politiken är ny och spännande.

Duellen mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt sänds i TV4 klockan 22.40 i kväll.

JUST NU: Duell mellan Sahlin och Reinfeldt i TV4

Publisert: