Ministern bestört: Vuxenvärlden har svikit Linnea

Utbildningsminister Jan Björklund säger till TT att han blev bestört när han såg tv-programmet Uppdrag Granskning om fallet med den 14-åriga flickan i Bjästa som mobbats efter att först ha blivit våldtagen.

– Om uppgifterna stämmer har vuxenvärlden svikit flickan å det grövsta. Det verkar som om vuxna och skolkamrater svikit henne, men ännu värre är att skolan, kommunen och kyrkan svikit, institutioner som människor litar på, säger Björklund.

Jan Björklund.
Jan Björklund.

Björklund betonar att statens skolinspektion redan i fjol riktat kritik mot den aktuella skolan och att ytterligare en fördjupad inspektion ska göras.

– Man har inte tagit det på tillräckligt stort allvar, helt uppenbart. Skolavslutningen är en händelse där skolan brustit, även om den egentligen är kyrkans ansvar. Skolan kan inte vara neutral mellan rätt och fel. Ansvaret i skollagen är tydligt: elever som behöver stöd bör få det.

Hur kan man agera för att förebygga liknande händelser?

– Från regeringens sida ger vi lärarna bättre befogenheter och 40 miljoner anslås till ett stort forskningsprojekt mot mobbning. I det nya lärarutbildningsförslaget ingår mycket mer konflikthantering och att upptäcka mobbning och förebygga det. Men ingen utbildning i världen hjälper om man inte tar sitt individuella vuxenansvar – det handlar i slutänden om att visa civilkurage.

TT

Publisert: