Alliansen satsar på barnfamiljer och unga

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON

NYHETER

Alliansen presenterade i dag en ny satsning om 820 miljoner på skolungdomar och barnfamiljer.

– De som har det tufft är familjer med många barn. Där finns en relativt stor grupp som lever med förhållandevis låg standard, säger socialminister Göran Hägglund (Kd).

Den borgerliga alliansen vill lägga 700 miljoner kronor på höjt flerbarnstillägg. Det innebär en höjning med 50 kronor i månaden för andra barnet, 100 kronor för tredje, 150 för fjärde och 200 för femte.

– Sverige klarat sig väldigt väl jämförelsevis, men det är alltid vissa grupper som drabbas hårdare. Pensionärerna är en grupp, barnfamiljerna är en annan som riskerar att klämmas i en tid av kärvhet. vi vill inte att de halkar efter i krisens spår, säger Hägglund.

Pricksäkert instrument

Varför är det bättre att höja flerbarnstillägget än vanliga barnbidraget?

– Om du höjer det vanliga barnbidraget får du en oerhört stor statsfinansiell kostnad utan att träffa dem som har de allra största behoven. Flerbarnstillägget är ett betydligt mer pricksäkert instrument att använda.

Regeringen vill också ha en särskild sommarjobbsatsning som avser sommarjobb i kommuner, landsting och ideella föreningar. Satsningen syftar till kommunal hel- eller deltidsanställning som pågår i 8 veckor juni-augsti.

Kostnaden uppgår till 100 miljoner kronor och beräknas skapa ca 15 000 heltidsjobb.

Sommarskola

Dessutom vill regeringen satsa på sommarskolor. 2009 års satsning fördubblas till 60 miljoner kronor. Det betyder att ytterligare 20 miljoner kronor skjuts till utöver de 40 miljoner kronor som redan avsatts för 2010.

Sommarskolor riktar sig till de 10 000-15 000 ungdomar som varje sommar lämnar högstadiet utan vara behöriga till gymnasiet och söks främst av elever i årskurs 9. Pengarna tros räcka till 10 000-20 000 ungdomar.

– De ungdomar som har det allra kärvast, som inte får jobb och dessutom har underkända betyg i bagaget, de får svårt att ta sig in i nästa utbildning. Därför är det en möjlighet använda sommaren för att plugga upp till godkända betyg, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Mer information följer.

Publicerad: