Valet 2010

Avslappnat när alliansen frågades ut

Av: 

Mikael Stengård

William Svärd

NYHETER

Reinfeldt jämförde sig med Zlatan

Det var avslappnat när alliansen gjorde sitt sista framträdande före valet i TV4 på tisdagskvällen.

Fredrik Reinfeldt jämförde sig med Zlatan och Hägglund sade att han skulle ta ett städjobb hos Jan Björklund om han blev arbetslös.

Första delen av utfrågningen dominerades av jobbfrågan – det som har kallats för valets viktigaste fråga.

Ett av alliansens förslag för minska ungdomsarbetslösheten är att införa lärlingsutbildning. Men att en sådan anställning med lägre lön och osäkrare villkor skulle vara dåligt för unga avfärdade Maud Olofsson.

– Vi fick också prova oss fram med dåliga löner och dåliga villkor. Man måste ju börja någonstans. Då är lärlingsutbildning en chans att visa upp sig, sade hon.

Oeniga om las

Det var tydligt att alliansen gjorde sitt bästa för att visa upp en enad fasad under utfrågningen. När Göran Hägglund fick frågan vem han skulle ringa om han var ledsen svarade han till exempel genom att lägga armen kring Jan Björklunds axlar vilket gav skratt och applåder från publiken.

En av de få sprickor mellan partierna som visade sig var när programledarna tog upp las (lagen om anställningsskydd). Centern vill ändra på lagen så att arbetsgivare lättare kan välja vem som ska sägas upp i stället för att följa turordningslistan. Reinfeldt invände att hans parti inte håller med utan tycker att det skulle innebära för stor otrygghet på arbetsmarknaden.

Björklund blev arg

Den enda gången utfrågningen hettade till var när Björklund fick frågan om Folkpartiets förslag på till exempel burkaförbud i skolan och språktester lockar till främlingsfientlighet. Då röt Björklund ifrån och hötte med fingret åt programledarna.

– Varje gång man tar upp frågan blir man anklagad för att vara främlingsfientlig. Man måste våga diskutera det på ett avspänt sätt, sade han.

Hägglund skulle städa

Annars fick partiledarna en del annorlunda frågor som lockade till skämt. När ämnet var sjukskrivning och arbetslöshet frågade programledarna Göran Hägglund om han skulle vara beredd att ta ett annat arbete om han blev utbränd och arbetslös, till exempel vända hamburgare eller städa.

– Ja, jag tror att ett arbete är mycket mer än försörjning, svarade Göran Hägglund.

Men skulle du ta ett sådant arbete, att säda hemma hos Björklund?

– Det blir ju hypotetiskt, men jag skulle vilja ha ett arbete även i den situationen. Och ja, jag skulle kunna ta vilket arbete som helst.

Sedan undrade utfrågarna vilka roller de fyra har i samarbetet.

Vem är Zlatan i samarbetet, är det du Reinfeldt?

– Jag har ju en brokig bakgrund. På sätt och vis har jag kommit utifrån med mina rötter, och det har också Zlatan, sade Reinfeldt roat.

Olofsson sämst i skolan

När det blev dags för skolfrågan visades först partiledarnas avgångsbetyg på en stor skärm. Maud Olofsson som hade lägst gymnasiebetyg (3,0) försvarade sig med att hon ägnade sig mer åt politiskt arbete än studier redan på den tiden.

Som vanlig när det gäller skolfrågor var det Jan Björklund som tog kommandot och försvarade sin kamp för en tuffare skola med strängare krav.

– Jag hade inte sått här i dag om det inte var för lärare som hade väldigt höga krav.

– En skola med höga krav är det bästa för barn från studieovana hem, sade han.

När programledarna frågade om inte de nya lärlingsutbildningarna riskerar att göra det svårt för unga att välja ny väg i livet eftersom de inte ger högskolebehörighet manade Björklund till pragmatism.

– Det var en vacker tanke när Göran Persson införde det 1990, att alla ska bli högskolebehöriga. Men en tredjedel av varje årskull slås ut. De hoppar av och är skoltrötta. Ungdomar är olika, sade han.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010