Muthärva ruskar om Göteborgs ledning

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En byggmästare ska ha skickat uppblåsta fakturor som kommunala tjänstemän i Göteborg gladeligen betalade. Samma tjänstemän sågs på bild, i byggmästarens rekreationsställe på Rivieran.

Kommunledningen är skakad av uppgifterna.

SVT:s Uppdrag Gransknings dystra mutbild av Göteborg på onsdagen får kommunalrådet Anneli Hulthén (S) att gå i taket.

"De fakta som presenterades i programmet gör mig rent ut sagt rosenrasande", säger hon i ett pressmeddelande.

Privata byggen gjordes av byggmästaren men betalades av skattemedel. I programmet avslöjades graverande uppgifter som ger bilden av en misstänkt mutskandal.

"Om uppgifterna är korrekta måste vi gå till botten med varenda händelse som programmet tog upp. Det är anmärkningsvärt att detta dessutom verkar ha pågått under mycket lång tid", fortsätter Hulthén.

"Programmet ruskar om"

Gunnar Andersson, stadsjurist i Göteborg, gillade inte heller det han såg:

– Man känner sig inte särskilt stolt efter att ha sett programmet. Det finns anledning att se över rutinerna. Bara programmet ruskar om i stadens organisation, det kan jag garantera dig. Men att gå därifrån till att dra slutsatsen huruvida någon gjort sig skyldig till oegentligheter är ganska långt, säger Gunnar Andersson till TT.

Han har tidigare fått två påstötningar som pekat på oegentligheter men han agerade inte eftersom de var anonyma. Men för en tid sedan kom ett brev från en namngiven person och då anmälde stadsjuristen misstankarna till Riksenheten mot korruption. Riksenheten har ännu inte inlett någon förundersökning utan avvaktar bland annat Uppdrag Gransknings program, enligt Andersson.

TT: Vad föranleder programmet dig att göra konkret som stadsjurist?

– Att se över vårt interna regelsystem. Jag tycker nog att det är en självklarhet att om jag utnyttjar en byggmästare som entreprenör för stadens del så ska inte byggmästaren vara den som bygger om min sommarstuga. Det är inte lämpligt.

Tänker gå vidare

Andersson säger sig vilja gå vidare med en del uppgifter som kom fram i programmet.

– Det finns ju påståenden om saker och ting som levererats eller utförts som uppenbarligen inte har levererats eller utförts. Saknas råsponten så saknas den.

Han syftar på ett stort renoveringsprojekt som endast utfördes delvis.

Andersson gillade inte bilderna när han fick se sina kommunala tjänstemän på byggmästarens Rivieraparadis.

– Det tycker jag är utomordentlig olämpligt.

TT: Har tjänstemännen gjort sig skyldiga till mutbrott?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är trots allt en domstol som ska fastställa om man gjort sig skyldig till brott eller inte.

TT: Har kommunen försökt mörka det hela?

– Det tycker jag inte är korrekt.

Publicerad: