Mats Alms lilla sinnes- undersökning är klar

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Allvarlig psykisk störning kan misstänkas

RÖRDE INTE EN MIN När Linda Chens bror vände sig mot Mats Alm och bad honom att erkänna om det är han som dödat Linda rörde Alm intte en min.
Foto: Foto: Henrik Hansson
RÖRDE INTE EN MIN När Linda Chens bror vände sig mot Mats Alm och bad honom att erkänna om det är han som dödat Linda rörde Alm intte en min.

Mats Alms lilla sinnesundersökning är nu klar.

Och enligt den finns det skäl att misstänka att spanskaläraren från Falun har en allvarlig psykisk störning.

"Jag rekommenderar en rättspsykiatrisk utredning som närmare kan utreda detta och ta ställning till risk för återfall i brott av allvarligt slag", skriver den ansvariga psykiatrikern

Beskedet kom in i dag till Falu tingsrätt. Det visar att Mats Alm kan ha haft både en allvarlig psykisk störning vid tiden då han misstänks ha mördat sin sambo Linda Chen och att han kan ha det än i dag.

Det var när rättegången tog en paus som åklagare Niclas Eltenius begärde att Mats Alm skulle genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersökning som tar bara några timmar.

”Vanföreställningar”

– Detta för att Mats enligt ett läkarutlåtande upplevdes ha paranoida vanföreställningar och att han inte lever i samklang med verkligheten, sa åklagare Niclas Eltenius då.

Den lilla sinnesundersökningen med Mats Alm, 34, genomfördes i Huddinge för några dagar sedan. Läkaren, som är specialist inom psykiatri upplevde Alm som garderad. Men inte alls depressiv eller suicidal.

Under undersökningen fortsatte Alm att neka till brott.

"Kan inte berätta"

"Explorenten förnekar brott. Säger att han är mycket säker på den saken, säger att det finns skäl till varför han vet att han inte bragt Linda Chen om livet men dessa skäl kan han inte berätta om", skriver läkaren.

"Jag gör en samlad bedömning att det finns en misstanke om att explorenten kan lida en allvarlig psykisk störning."

Nu, efter att resultatet visar att Alm kan vara störd, kommer han med största sannolikhet att få genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet av undersökningen blir avgörande för om mannen ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård om rätten finner honom skyldig till de brott han åtalats för.

– Ja, jag kommer att begära det under slutpläderingarna, säger Niclas Eltenius i dag till Aftonbladet.

Stärker det här bevisbilden mot Alm, anser du?

– Jag tycker att det talar i vår riktning. Det visar att det finns drag hos honom som inte är helt normala.

Samtidigt finns det ingenting som tyder på att Mats Alm, som nekat genom hela rättegången och fortfarande håller fast vid sin historia att han kidnappats av kinesiska män, kommer att erkänna att han mördat sin sambo.

– Under rättegångspausen har vi hållit ytterligare ett förhör med Alm och han fortsatte att vara än mer envis, säger Eltenius.

Mordrättegången fortsätter den 28 april.

Detta har hänt:

Mats Alm har suttit häktad i ett dryga sju månader misstänkt för mordet på sin sambo Linda Chen.

Han har hela tiden hållit fast vid samma historia – att han kidnappades av kinesiska män och sedan vaknade upp bredvid sin älskade flickvän.

Här är turerna som lett fram till mordrättegången.

2 augusti: Linda Chen, 32, anmäls försvunnen, en vecka innan hon ska gifta sig med Mats Alm i Stora Kopparbergs kyrka. Försvinnandet rubriceras som misstänkt människorov.

3 augusti: Hennes sambo Mats Alm, 34 vänder sig till Aftonbladet och berättar om försvinnandet och vill att tidningen skriver om det. Han träder en dryg månad senare även fram i "Efterlyst" vilket får kriminologen Leif GW Persson att säga: "En oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta i tv och lipa".

15 september: Alm lämnar arbetet i Borlänge och syns sedan inte på tre dagar.

16 september: Mats Alm ska träffa utredarna i Falun men infinner sig inte.

18 september: Mats Alm dyker inte upp på arbetet och anmäls försvunnen. Sommarstugeägaren Lars Gauffin möter en brännskadad Mats Alm som säger sig ha hittat Linda Chen. Alm anhålls och förs till sjukhus för sina brännskador. Under kvällen påträffas Linda Chens döda kropp i närheten av platsen där Alm kom vandrande brännskadad.

19 september: Alm skickas till en psykiatrisk akutmottagning, men skrivs ut från densamma vid 15-tiden, och förs till arresten i Borlänge.

22 september: Mats Alm häktas misstänkt för att ha mördat sin sambo.

23 september: Mats Alm fortsätter neka och hävdar att han blivit bortförd av kidnappare som var ute efter Lindas pengar. De har hållit honom drogad och instängd i en bagagelucka under de tre dygn han var borta. Men läkare kan inte hitta några spår i Mats Alm kropp som kan bekräfta hans påstående att han skulle blivit drogad.

19 november: Flera vittnen träder fram som säger sig ha sett Mats Alm på stan de dagar han sagt sig varit kidnappad. Polisen kan även hitta spår i Alms dator som visar att han varit aktiv på den de dagar han sagt att han varit kidnappad. I en kamera han gömt i sina föräldrars hus hittas bilder han tagit på sig själv i Stockholm de dagar han sagt han legat bakbunden i en bagagelucka.

15 december: Alm byter advokat till den kände Peter Althin.

8 januari: Åklagaren begär Mats Alm fortsatt häktad ännu en gång. Alm motsätter sig omhäktningen och en förhandling hålls i Falu tingsrätt.

23 januari: Mats Alm åtalas för mord, dråp, vållande till annans död och brott mot griftefriden. Åklagaren menar att ett tänkbart motiv till mordet kan vara pengar. Mats Alm skulle ärva en dryg miljon om Linda dog.

29 mars: Rättegången mot Mats Alm påbörjades i Falu tingsrätt. Den förväntas pågå till slutet av maj.

23 april: Resultatet av den så kallade paragraf 7-utredningen, den lilla sinnesundersökningen, lämnas in till Falu tingsrätt. Den visar att Mats Alm kan ha haft både en allvarlig psykisk störning vid tiden då han misstänks ha mördat sin sambo Linda Chen och vid tiden då han undersöktes.

Publicerad: