Nyheter

FP: Vi måste avsluta arbetet

Av: 

Josefine Hökerberg

NYHETER

Så ställer sig de svenska partierna till insatsen i Afghanistan

På söndagen sköts två svenska soldater till döds när de var ute på patrull i Afghanistan.

Aftonbladet ställde följande frågor till de svenska riksdagspartierna om den svenska militära insatsen:

Ska vi fortsätta skicka soldater till Afghanistan?

Har söndagens dödsskjutning ändrat er inställning?

Centern, Staffan Danielsson, försvarspolitisk talesman:

– Ja. Vi ska bidra i internationella fredinsatser där FN och Sverige har ett långsiktigt åtagande. Utan FN:s fredsinsatser skulle situationen vara värre i Afghanistan – det skulle uppstå ett förödande inbördeskrig, flickskolor skulle rivas och terror skulle sprida sig. Vår insats är viktig för Afghanistans folk.

– Nej. Vi visste redan att det handlar om en fredsinsats i ett område där det finns krafter som försöker förhindra en fredlig utveckling. Det finns faror och det såg vi i går tyvärr.

Folkpartiet, Allan Widman, försvarspolitisk talesman:

– Ja. Vi måste avsluta det arbete som vi har lovat världssamfundet och den afghanska befolkningen. Om vi inte hade haft trupper i Afghanistan hade läget för civilbefolkningen varit väsentligt värre i dag. Genom att trupp finns på plats finns det en garanti för att talibanerna inte kommer tillbaka.

– Nej, inte när det gäller Sveriges närvaro. Vi skickar soldater dit just för att vi vet att det är en farlig och riskfylld miljö. Hur hemskt det än kan låta vet alla vilka risker som är förenat med detta.

Kristdemokraterna, Else-Marie Lindgren, försvarspolitisk talesman:

– Ja, så länge det behövs. Vi har ingått ett avtal med FN och den viktiga biten är att vi kan skydda våra biståndsarbetare som försöker bygga upp ett land som verkligen är i behov av demokrati och en väl utbyggd samhällsstruktur.

– Inte när det gäller Sveriges närvaro i Afghanistan. Däremot måste vi se över hur vi kan skydda våra soldater.

Moderaterna, försvarsminister Sten Tolgfors:

– Ja. Vårt engagemang i Afghanistan är långsiktigt. Den militära närvaron är nödvändig för säkerheten. Vi är i Afghanistan för att göra en insats för freden, för att värna det afghanska folkets säkerhet men också vår egen.

– Det är en stor tragedi att två soldater och en tolk stupade igår. Extremisterna vill hindra att Afghanistan utvecklas till ett demokratiskt och fredligt land. Deras syfte är att vi ska börja vackla och dra tillbaka vår militära närvaro. I svåra tider är det extra viktigt att vi inte backar utan står bakom förbandet och de svenska män och kvinnor som gör en ovärderlig insats på plats.

Socialdemokraterna, Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman:

– Ja. FN:s säkerhetsråd har markerat att man anser att situationen i Afghanistan är ett hot mot internationell fred och säkerhet och begärde så sent som för några månader sedan att medlemsländerna ska bidra med trupp och bistånd. Socialdemokraterna är stora FN vänner , vi vet att Afghanistan behöver den här hjälpen och därför ställer vi upp.

– Nej, vi vet att det är ett riskfyllt uppdrag. Det är alltid riskfyllt att åka på FN-uppdrag.

Miljöpartiet, Peter Eriksson, språkrör:

–Trupperna måste avvecklas successivt. Vi behöver en ny strategi som lämnar över säkerhetsfrågorna till de nationella myndigheterna. Tidigare röstade vi för truppnärvaron men med tiden har vi sett att de utländska truppernas närvaro snarare ökat våldet än minskat det.

– Nej.

Vänsterpartiet, Hans Linde, utrikespolitisk talesman:

– Nej. Den internationella isaf-styrkan har misslyckats med sitt uppdrag. Efter åtta år med isaf har freden blivit alltmer frånvarande. På område efter område ser vi att utvecklingen går åt fel håll, trots vår närvaro i Afghanistan. Vi måste ta konsekvenserna av ett misslyckade, tänka om och göra rätt.

– Nej, däremot har den tragiska händelsen bekräftat att utvecklingen går åt fel håll. Även i de norra delarna, där svenskarna håller till, blir våldet grövre.

ANNONS EXTERN LÄNK

Blek tänderna hemma - vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway

Publisert: