Wolfgang Hansson

”Galen” pastor hotar skapa ny Muhammedkris

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Terry Jones planer på bokbål får muslimer att hota med terrordåd

Amerikanske pastorn Terry Jones har instiftat ”Internationella dagen för koranbränning”.

Om ingen stoppar honom kan världen på se en ny Muhammedkris.

Upphöjd till tio.

Pastorn Terry Jones.
Pastorn Terry Jones.

Terry Jones är antingen galen eller så söker han bara en plats i rampljuset för sin lilla och annars obetydliga församling Dove World Outreach Center i Gainsville i Florida.

Vilket spelar egentligen ingen roll.

Hans planer på att bränna flera hundra exemplar av koranen, islams motsvarighet till bibeln, håller på att bli ett hot mot internationell fred och säkerhet.

Minns vad som hände när den danska dagstidningen Jyllandsposten publicerade några skämtteckningar av profeten Muhammed. Det slutade med att flera nordiska ambassader i Mellanöstern attackerades och vandaliserades. Runtom i den muslimska världen hölls demonstrationer där nordiska flaggor brändes. Mordförsök har riktats mot åtminstone en av tecknarna.

Bokbål

En internationell förtroendekris mellan islam och kristendom.

Vad blir följden om bilder sprids över världen av en bokbål där tvåhundra exemplar av koranen går upp i rök?

I fallet med Muhammedteckningarna fanns i botten en yttrandefrihetsfråga. Som provokation är koranbränningen hundra resor värre.

Amerikanska underrättelsexperter som följer islamistiska sajter och chattrum rapporterar att Terry Jones planer redan skapat enorm upprördhet.

Hämnas

– Jag vill spränga mig själv i luften i den här kyrkan för att hämnas å Allahs vägnar, säger en muslim på en webchatt, enligt Wall Street Journal.

Andra skriver att de tänker köra rakt in i kyrkan med en lastbil full av sprängmedel.

Än så länge är detta tomma hot men om bokbålet blir av kan man räkna med våldsamma reaktioner på många håll i världen.

När bilder av koranen i brand sprids är det inte många i Bagdad, Teheran, Kabul eller Islamabad som vet att Terry Jones företräder en liten och extrem grupp i USA.

Piska upp

Extrema islamska grupper kommer att utnyttja koranbränningen för att piska upp stämningen i sina hemländer precis som de gjorde med Muhammedteckningarna. Ingen vet var det kan sluta.

Den stora rädslan är att tilltaget ska "väcka" muslimer i USA med extremistiska sympatier. Minne är fortfarande färskt efter Fort Hood-massakern då en den muslimske majoren Nidal Hassan sköt ihjäl ett dussin av sina soldatkollegor. Liksom efter den avvärjda bombattacken på Times Square tidigare i år som en ex-pakistanier låg bakom. Båda var uppväxta i USA men hamnade på något vis i extremisterna garn.

Terry Jones motiv för att bränna koranen är något grumliga. Han säger att han har rätt att göra det "därför att koranen är full av lögner". I botten verkar det vara en protest mot planerna att bygga en moské nära Ground Zero i New York. Platsen för terrorattackerna den 11 september 2001 då över 2 500 människor dödades.

Stoppa

En infekterad fråga som just nu delar USA i två läger. De som ser bygget som en försoningsgest och de som ser det som okänsligt mot offren.

Terry Jones bidrag till den debatten är att bränna islams heliga skrift just den 11 september för att hedra offren för terrordåden.

Jones har redan börjat sitt korståg i liten skala. Utanför hans kyrka står några handgjorda skyltar med orden ”Islam är djävulens utsände”.

Hoppet om att stoppa honom står just nu till brandkåren i Gainsville som vägrat ge tillstånd till bokbålet.

Publisert: