New York Times: En milstolpe

avAnders Munck

"En milstolpe", "ett historiskt första steg".

Amerikansk press är enig om USA:s betydelsen av den nya sjukförsäkringen.

Nyheten att president Barrack Obamas sjukvårdsreform röstades igenom toppar alla de stora amerikanska tidningarnas sajter idag.

En milstolpe

New York Times kallar omröstningen för en "milstolpe", och på ledarplats utbryter man ett "äntligen!":

"Processen var känslosam och utdragen på grund av politisk obstruktionism, men den årslånga kampen om sjukvårdsreformen slutade i triumf för alla de oräkneliga amerikaner som fallit offer eller neglegerats av det ickefungerade sjukvårdssystemet", skriver man i ledaren.

Kontroversiell fråga

Även Los Angeles Times tillskriver omröstningen stor betydelse, men i en ledare varnar man för att sjukförsäkringsfrågan är så kontroversiell att den kan göra att demokraterna förlorar kongressvalet i november.

"Sällan har en fråga som är så viktig för amerikanerna blivit uppfattad av så många som ett hot mot deras levnadsstandard och frihet", skriver den anonyme ledarskribenten.

Sämre sjukvård

Liz Peek på Fox News är kritisk till hela det nya sjukförsäkringssystemet och menar att det kommer att leda till sämre sjukvård för alla amerikaner. Dessutom tror hon att striden om förslaget har kostat Obama hans trovärdighet:

"Det har kostat presidenten hans populäritet och trovärdighet, och det har underminerat landets förtroende för lagstiftningsprocessen"