Ber om ursäkt för Muhammedbilder

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-26

Danska Politiken har som första danska dagstidning bett om ursäkt för den kränkning som tidningens publicering av Muhammedkarikatyrerna orsakade muslimer 2008.

Ursäkten kritiseras av politiker.

Danska tidningen Politikens nyhetssajt i dag.

Förlikningen har nåtts mellan tidningen och åtta organisationer som representerar närmare 95 000 muslimer.

Politikens chefredaktör Töger Seidefaden anser inte att tidningen sålt ut yttrandefriheten med uppgörelsen. Kanske kan den minska en del av spänningarna och förbättra relationerna mellan danska medier och den muslimska världen, säger han.

Advokaten nöjd

I uppgörelsen avsäger sig Politiken inte rätten att åter trycka teckningarna, och tidningen ber inte om ursäkt för publiceringen av bilderna som ursprungligen trycktes av tidningen Jyllands-Posten. Ursäkten gäller den kränkning som muslimer kan ha känt, och det är tillräckligt, säger den saudiske advokat som representerat de åtta organisationerna. Advokaten Faisal Yaman kallar det modigt av tidningen att be om ursäkt, även om det aldrig var tidningens avsikt att såra.

Han vände sig i augusti förra året till elva danska tidningar med krav på att de skulle ta bort teckningarna från sina hemsidor, att de bad om ursäkt och lovade att inte publicera bilderna igen. Bara Politiken har valt att gå med på en förlikning som betyder att tidningen undgår stämningsansökan.

Jyllands-Postens ansvarige chefredaktör Jörn Mikkelsen beklagar att Politiken "har lagt sig" i stället för att göra gemensam sak med de övriga tidningarna.

– Politiken sviker kampen för yttrandefriheten, säger han.

Politiker kritiska

Förlikningen kritiseras även på bred front av de politiska partierna. Socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt kallar uppgörelsen vanvettig.

– Det förekommer kränkningar i medierna varenda dag. Sådan är yttrandefriheten, säger hon till Politiken.

Hon får stöd av Sosialistisk folkepartis ordförande Villy Sövndal, som instämmer i att man inte kan förhandla om yttrandefriheten.

Dansk folkepartis ordförande Pia Kjaersgård kallar situationen absurd och djupt, djupt pinsam. Venstres politiska ledare Peter Christensen säger att "det är märkligt att Politiken har behov av att ursäkta sig".

Varken statsministerns kansli eller utrikesdepartementet hade kommenterat uppgifterna.

TT-Ritzau