Titta! Utomjordingar invaderar Haninge?

Foto: Läsarbild
Titta! Utomjordingar invaderar Haninge? – Den första gången jag såg dem var den 30 december. Jag trodde ju inte att det var något utomjordiskt, men jag hade aldrig sett något liknande, jag visste inte vad det var. Och SMHI visste inte heller, berättade Jan-Inge Flücht för Aftonbladet

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Först visste Jan-Inge Flücht inte riktigt vad han skulle tro.

Sedan plockade han fram kameran.

Men lugn, bara lugn.

Det är inte utomjordingar som beamar upp människor – det är ”vertikalpelare”.

Det kunde vara en scen ur "Star Trek", när utomjordingar med fredliga avsikter är på väg ned till moder jord.

”Vertikalpelare”

Men synen som mötte Jan-Inge Flücht klockan 03.10 i natt när han tittade ut från sitt fönster i Haninge var inte riktigt så spännande.

I stället för aliens på en räddningsexpedition så var det väderfenomenet ”light pillars” – vertikalpelare – som syntes på himlen.

”Aldrig sett något liknande”

– Den första gången jag såg dem var den 30 december. Jag trodde ju inte att det var något utomjordiskt, men jag hade aldrig sett något liknande, jag visste inte vad det var. Och SMHI visste inte heller. De var tvungna att slå upp det, det var lite roligt, säger Jan-Inge Flücht.

Partiklar som krockar med kristaller

Fenomenet med vertikalpelare är relativt ovanligt och inträffar när tre olika faktorer sammanfaller. Det ska vara ordentligt kallt, vindstilla och det ska finnas iskristaller i luften.