Kaos kostade 150 miljoner på en dag

Höger: En passagerare fördriver tiden med en morgontidning på natttåget mellan Åre och Göteborg natten till lördagen. Tåget stod stilla utanför stationen i Herrjunga i 3-4 timmar på grund av snöovädret. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Höger: En passagerare fördriver tiden med en morgontidning på natttåget mellan Åre och Göteborg natten till lördagen. Tåget stod stilla utanför stationen i Herrjunga i 3-4 timmar på grund av snöovädret. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Nu har notan kommit.

Bara gårdagens kaos kostade 150 miljoner kronor – för samhälle och resenärer – enligt en beräkning som Dagens Nyheter gjort.

Varje försenad timme kostar 300 kronor per resenär. Det visar forskning på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

– Det är lågt räknat, säger Jonas Eliasson, professor i transportsystemanalys på KTH, till DN.

Tidningen har räknat med att omkring en halv miljon människor blev försenade i tisdags – vilket ger en förseningskostnad på 150 miljoner kronor.

Fortsatta förseningar

Och för SJ fortsätter de stora förseningarna. I går meddelade Statens Järnvägar att ett stort antal tåg ställs in – åtminstone fram till fredag. Ungefär hälften av alla företagets X2000-tåg är inställda, och i hela Sverige är över 100 avgångar med SJ-tåg inställda i dag, enligt företagets hemsida.

Töväder skapar nya problem

I dag kommer Vägverket, Banverket, Boverket och kraftbolag träffa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Myndigheterna ska diskutera väderläget och hur de ska förbereda sig för ett väderomslag med mildare temperaturer. I slutet av veckan kan det nämligen bli mer snö i Götaland och södra Svealand – och töväder – vilket kan ställa till ytterligare problem.

Tågkompaniet har också ställt in vissa avgångar i Mellansverige under onsdagen. Storstockholms lokaltrafik räknar också med fortsatta problem under morgontimmarna. Bussar ersätter t-banan på vissa sträckor medan det blir bussbrist på andra håll i länet.

Successiva förbättringar

I Göteborgsområdet väntas Floda-pendeln inte komma i gång under dagen, och det är fortfarande stopp på linjen Munkedal–Strömstad, enligt Banverket.

Helena Thorsson på Banverkets pressjour säger att det nu sker förbättringar successivt på grund av de extra resurser man satt in för att röja bort snö och is från spår, bangårdar och växlar. Hon kan dock inte ge någon prognos för när problemen kan vara över.

Militären rycker in

Försvarsmakten kommer under onsdagskvällen att börja hjälpa Banverket. 50 frivilliga soldater från Ing 2 i Eksjö ska skotta snö på bangården i Nässjö. Och på morgonen ska Försvarsmakten ta ställning till en begäran om att soldater ska röja snö även på rangerbangårdarna i Sävenäs i Göteborg och i Hallsberg, enligt vakthavande informatören Mikael Abramsson på Försvarsmakten.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och FöretagBlir SL-kortet dyrare?

TT
Carina Bergfeldt

Publisert: