Nyheter

Flera fartyg fast i isen

Av: 

Camilla Sundell

TT

Sebastian Chaaban

Camilla Alm, i mitten, tillsammans med barnen Jacob Garpö och Jenny Garpö.
Camilla Alm, i mitten, tillsammans med barnen Jacob Garpö och Jenny Garpö.

NYHETER

Ett drama utspelar sig just nu på Ålands hav.

Totalt sitter 50 fartyg fast i isen och tusentals passagerare är fångade.

Läget utanför Kapellskär är nu så svårt att inte ens isbrytarna kan jobba.

Camilla Alm, hennes man och två barn är ombord Viking Lines passagerarfärja Isabella. Fartyget skulle vara framme i Åland 14.10, men satt fast i ismassorna i flera timmar.

– Vi märkte att det började gå långsammare och plötsligt stod vi helt stilla. Och vi kom inte loss. Lite senare kom det flera fartyg som också körde fast, säger Camilla Alm vid 17-tiden.

"Obehagligt"

– En vakt sa att han aldrig varit med om något liknande. Nu börjar det mörkna och snöar och blåser. Det är lite obehagligt och man får lite Estonia-känsla, säger hon.

Men familjen Alm-Garpö är lyckligt lottade. Vid 19-tiden på torsdagskvällen kom Isabella plötsligt loss och fartyget har vänt tillbaka till Stockholm.

– Vi har fått gratisbuffé. Men det här känns jättetråkigt. Vi skulle till Åland men har suttit fast på båten hela dagen. Tidigt imorgon bitti kommer vi till Stockholm, berättar Camillas dotter Jenny Garpö, 17, för Aftonbladet.

Fyra båtar fortfarande fast

Förutom en mängd väntande fartyg norr om Åland sitter fyra fartyg ännu fast i isen utanför Kapellskär. Det är Baltic Scandinavian Lines frakt- och passagerarfärja Via Mare, Tallinks fraktfartyg Sea Wind och Regal Star samt Viking Lines passagerarfärja Amorella – med 688 passagerare ombord.

Amorella och Finnlinks last- och passagerarfartyg Finnfellow gled ihop under eftermiddag. Ingen ska dock ha skadats i krocken.

Finnfellow kom senare loss ur ismassorna.

Svårt för hjälpen att nå fram

Isläget gör det väldigt svårt för isbrytarna att ta sig fram – och isen är väldigt tjock.

– Isen kan variera väldigt mycket nu då den packar ihop sig. Sjöräddningsenheter och isbrytare har sig svårt att ta sig fram i isen, säger Ann Ericsson till Aftonbladet.

Isbrytarna Tor Viking och Vidar Viking försökte bistå men tidigt på kvällen gav de upp och inväntar Ymer på väg från Sundsvall.

– Det är så besvärligt att vi gör ingenting innan Ymer kommer ner vid midnatt, sade Johny Lindvall, rederichef på Sjöfartsverket isbrytarenhet, till TT på torsdagskvällen.

Ytterligare 46 fartyg

Men inte ens när den jätten kommer är det säkert att fartygen kan brytas loss. Den kraftiga vinden väntas inte mojna förrän en bit in på fredagen.

– Det kan innebära att vi vid midnatt bara ligger och avvaktar även med Ymer och väntar några timmar till, säger Lindvall.

Dessutom fanns på torsdagskvällen ytterligare 46 fartyg norr om Åland som väntade på hjälp av isbrytare. Ett tiotal fartyg väntade i Ålands hav, tolv utanför Sundsvall och ett 20-tal i Norra Kvarken, där Atle och de finländska isbrytarna Fennica och Urho kämpar.

Isbrytaren försenad

Läget förvärras ytterligare av att isbrytaren Balder Viking har försenats i Gävle hamn. Fartyget skulle ha blivit färdigt med påfyllningen av bränsle på torsdagskvällen och sedan gått ut och börjat arbeta, men det har nu försenats.

– De kommer nog inte ut förrän i morgon bitti, säger Johny Lindvall, rederichef på Sjöfartsverkets isbrytarenhet, till TT.

Det innebär att fartygen utanför Gävle, Sundsvall och Iggesund får klara sig utan hjälp tills vidare.

Ymer går mot vattnen utanför Kapellskär, där redan Tor Viking och Vidar Viking finns. I Norra Kvarken jobbar Frej och Atle ihop med finländska isbrytarna Urho, Otso och Fennica. I Bottenhavet finns även den finländska isbrytarliknande bogserbåten Zeus.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter