Har redan åkt till USA

NYHETER

Kryssad av 16 807 väljare – lämnar riksdagen

På måndag är det upprop i riksdagen.

Utan Thomas Bodström som redan åkt tillbaka till familjen i USA.

Officiellt är han pappaledig – men kammaren har ännu inte godkänt hans frånvaro.

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
RESTE TILL FAMILJEN Enligt Thomas Bodströms pressekreterare ska han troligen bo i USA ett halvår.

Mitt under valrörelsen tog Thomas Bodström ledigt för att installera familjen i USA, men kom sedan till Sverige och deltog i valspurten.

Nu har han återvänt till hustrun och de fyra barnen:

– Thomas Bodström åkte till USA efter valet och kommer som det ser ut nu att tillbringa cirka ett halvår där med sin familj, säger hans pressekreterare Linda Romanus.

Inte beviljad

Men Bodström har ännu inte fått sin ledighetsansökan beviljad av riksdagen. Den kan bara godkännas av ledamöterna i kammaren.

– Den absolut tidigaste möjligheten är på måndag, säger Ann Larsson, kammarhandläggare i riksdagen.

Hon ser inga problem med att han redan är i USA:

– Uppdraget kan utföras på det sätt som riksdagsledamoten själv väljer. Just nu är nästan inga ledamöter här eftersom det inte är några möten i kammaren.

Förlorar 210 000

Thomas Bodströms ledighetsansökan inkom till riksdagen i måndags, den 27 september. Han har tills vidare begärt föräldraledighet från 4 oktober till den 3 december.

– Den som är föräldraledig får helt avdrag på arvodet, säger Gunnar Löfquist, arvodesadministratör i riksdagen.

Riksdagsledamöternas lön är 55 000 kronor i månaden och taket för föräldrapenningen är 901 kronor om dagen. Därmed förlorar Bodström drygt 35 000 kronor i månaden på USA-vistelsen – totalt 210 000 kronor.

Dessutom går han miste om möjligheten att fortsätta leda riksdagens justitieutskott. Ordföranden väljs i oktober och då är Bodström inte på plats.

Dröm sedan tio år

Aftonbladet sökte i går förgäves Thomas Bodström för en kommentar. Han har tidigare berättat att USA-resan är ett sedan länge uppskjutet projekt.

– Det här har levt med oss i tio år. Vi vill göra något annorlunda med familjen, flytta utomlands eller göra en lång resa, sa han till Aftonbladet i november.

Thomas Bodström är personvald in i riksdagen och kryssades in av 16 807 väljare i Stockholms län. Hans ersättare i riksdagen blir Yilmaz Kerimo.