Publicerad:
Uppdaterad:

Anställd på Migrationsverket utreds – misstänks för rasism

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
Utreds Mannen har arbetat på Migrationsverket i 30 år. Nu utreds han, misstänkt för rasism.
Foto: Scanpix
Utreds Mannen har arbetat på Migrationsverket i 30 år. Nu utreds han, misstänkt för rasism.

Mannen har jobbat på Migrationsverket i 30 år.

Nu utreds han för att ha skrivit rasistiska kommentarer på Facebook.

Något han förnekar.

– Jag menar, en skithög är ju en skithög även om det är du eller jag eller någon som kommer från ett annat land, säger han till Sveriges Radio.

Upploppen i Rinkeby i juni blev startskottet för en rad inlägg om invandrare på mannens Facebooksida.

"Kan ingen ansvarig skicka dessa förstörande element från Rinkeby med rötterna i andra länder hem till sina mor- och farföräldrar för att lära sig lite ödmjukhet? …att vara i ett sargat Somalia där rövarband o muslimska terrorligor härskar är säkert snäppet värre än att inte "ha ngt att göra" i ett förortsområde i Sverige”, skrev mannen bland annat.

Interutredning pågår

Inläggen har fått Migrationsverket att reagera.

De har nu påbörjat en internutredning för att ta reda på om mannen kan fortsätta arbeta inom myndigheten.

– Vi handlägger ärenden som påverkar människors liv, och att i det läget ta ställning till olika folkgrupper låter sig inte göras. Den här typen av åsikter är inte förenliga med att jobba för Migrationsverket, det är inte den andan vi jobbar i, säger Jonas Lindgren som är kommunikationschef på Migrationsverket, till Sveriges Radio.

”En skithög är en skithög”

Men mannen själv är oförstående inför anklagelserna om rasism och menar att inläggen inte är rasistiska, eftersom att de bara riktar sig mot just de ungdomar som deltog i upploppen.

– Jag är väldigt tydlig med vilka jag pratar om, det är dem som missköter sig alltså. Jag menar, en skithög är ju en skithög även om det är du eller jag eller någon som kommer från ett annat land, säger han till Sveriges Radio.

Publicerad:
Publicerad: