Här är bilden av den grekiska sjukan

avPeter Kadhammar

NYHETER

Nu får Stanisos betala för de goda åren

Foto: Foto: ULJ HÖJER
I dag blir det generalstrejk i Grekland och Aten. Ett helt land kommer att protestera mot de hårda nedskärningarna.

ATEN. Finansdepartementet i Aten är centrum för den största svindeln i Europas moderna historia. Härifrån sände politiker och tjänstemän rapporter till EU som sa att i Grekland, här är ekonomin jättebra!

Foto: Foto: ULF HÖJER
LIVSTIDS ARBETE Stasinos Apostolos är en av alla dessa statstjänstemän som politikerna gett livstids arbete för att hålla valmanskåren på gott humör. Förra mandatperioden, 2004 till 2009, ökade de offentliganställda med 85 000 personer.

Vid departementets personalingång sitter Stasinos Apostolos. Han är en storvuxen och jovialisk karl, före detta reparatör vid järnvägen, numera vaktmästare och den grekiska sjukan förkroppsligad.

Hur hamnar en lokreparatör i ett departement?

Jo, om det inte finns lok att laga blir reparatören omplacerad inom staten, exempelvis till finansen som alltid behöver duktigt folk.

Han sitter i en kur med ordet ”upplysningar” ingraverat i glaset. Stasinos skulle vilja ha en del upplysningar själv. Hur blir det med lönen? Pensionen?

Får vänta till 65 nu

– Nu är det kört! pustar han. Jag skulle gått i pension vid 58 men nu säger de att det inte blir förrän vid 65.

Lönesättningen för statstjänstemän är ett mått på röran i ekonomin. Stasinos har blygsamma 700 euro i månaden. Därutöver har han 30 euro för att han är gift, 30 för att han har två barn samt 640 i ”statstjänstemannabidrag”.

Utöver detta finns – eller snarare fanns – ansvarighetstillägg, ålderstillägg, generösa pensionsvillkor för 50-åriga kvinnor med minderåriga barn, rätt för militärer, poliser och piloter att gå vid 53, för andra att gå vid 58 och de sämst lottade vid 60 (till exempel kassapersonal vid museer).

Alla fick två extra månadslöner om året, fördelade på tre utbetalningar till jul, påsk och sommar.

Världen skrattar

Stasinos sitter i den inglasade kuren och har inte särskilt mycket att göra. I den händelse det blir något att uträtta har han en kollega till hjälp.

Hela världen skrattar i dessa dagar åt den grekiska byråkratin.

Men Sverige har en minst lika stor offentlig sektor och vi anses bäst i klassen just nu.

Största problemet är att över 25 procent av den samlade ekonomin i Grekland är svart. Motsvarande svarta ekonomi i Sverige beräknas vara fem till åtta procent.

Betalar under bordet

Grekland är ett genomkorrupt land där den som betalar skatt har betraktats som en dumskalle.

I Atens välmående norra förorter uppgav blott 324 fastighetsägare att de hade swimmingpool. Skattemyndigheten studerade då satellitbilder över området och fann 16 974 pooler.

Att greker betalar svart för att få läkarvård är så självklart att det knappt diskuteras.

En bekants hustru skulle genomgå tre större operationer. Sjukvårdsavgiften var åtta euro.

Och så fick han ge 6 000 under bordet till kirurgerna.

Det är normalt att smörja trafikinspektören för att få körkort utan besvärlig examination. Skolundervisningen är så usel att ansvarsfulla föräldrar regelmässigt betalar för extraundervisning. Att muta skatterevisorer är fullkomligt normalt.

Landet går i strejk

Aftonbladets Peter Kadhammar och Ulf Höjer är på plats i Aten.

Lustigt nog var skatteförvaltningens tjänstemän bland de första som proteststrejkade mot åtdragningarna som EU kräver för att rädda Grekland undan bankrutt.

I dag blir det generalstrejk. Jag vet inte om Stasinos Apostolos kommer att strejka, han var mycket försiktig när han talade med mig.

Jag antar att han är med. Ett helt land kommer att protestera mot drakoniska nedskärningar, sänkta löner, höjda skatter och sämre pensionsvillkor.

Men de har ingen att skylla på, mer än den korrupta kultur som alla varit en del av.