Hårdare krav på svenska campingar

NYHETER

Nytt stjärnsystem ska visa vilka campingar som är bäst

SCR skärper kraven för campingarna.

Flera campingar riskerar att förlora sina stjärnor när det blir fler kriterier i bedömningen.

Men på den femstjärniga campingen Gustavsvik välkomnar man de nya hårdare reglerna.

Kraven på de svenska campingarna har skärpts.

Inför säsongen 2011 har Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation, SCR, infört ett nytt klassificeringssystem som innebär att landets campingar besöks och bedöms under sommaren 2010 och sedan får noll till fem stjärnor inför säsongen 2011 – beroende på vilken servicenivå och kvalitet campingen håller.

Ända sedan 1997 har stjärnor delats ut, men årets bedömningar blir hårdare och bedömningen har delats upp i fem olika kriterier: Hygien, miljö, service, rekreation och aktivitet.

– En av fördelarna är att gästerna numera enkelt kan utläsa karaktären på varje campingplats, och sedan välja boende efter eget tycke och smak, säger Håkan Gusteus, kvalitetschef på SCR till Standby news.

Riskerar tappa stjärnor

För att nå det högsta betyget, fem stjärnor, gäller det att få bra betyg inom alla kategorier. Den hårdare bedömningen gör att det kommer att bli tuffare för de svenska campingarna att få fem stjärnor – och en del kanske till och med förlorar de stjärnor de har.

– Det negativa är att när vi nu reviderar stjärnsystemet kan gästerna tro att campingplatserna har blivit sämre, medan vi egentligen skärper kraven, säger Håkan Gusteus.

Idag finns det elva femstjärniga campingplatser i Sverige. En av dem är Gustavsvik i Örebro.

– Det kommer inte att vara elva femstjärniga campingar nästa år. Man skärper kraven nu, säger Björn Reineborg, vd för Örebro fritidscenter ab som driver Gustavsvik camping.

Camparna ska veta vad de får

Men trots hotet om att förlora en stjärna menar Björn Reineborg att den nya, hårdare bedömningen är bra.

– Vi ser det som positivt. All sådan här konsumentupplysning ska vara klar och tydlig, du som konsument ska veta vad du har att förvänta dig när du kommer till en camping. I och med det nya systemet blir det tydligare för gästerna att se vad som prioriteras på de olika campingarna, säger han.

Anledningen till att SCR inför det nya systemet är, att det ställs allt högre krav på campingarna. Dagens campare kräver mer än bara en uppställningsplats och el. Det ska finns internet, aktiviteter och faciliteter.

– Om en camping har fyra eller fem stjärnor är inte hundraprocent viktigt. A och o är den service man ger i förhållande till vad du förväntar dig som gäst, säger Björn Reineborg.