Cameron kan bli premiärminister

NYHETER

David Camerons konservativa Toryparti knep största andelen röster i gårdagens val.

Därmed har överklasskillen från södra England äntligen vänt partiets långdragna negativa trend.

Ändå är det långt kvar till premiärministerposten.

Trots att alla röster inte är räknade talar allt för att resultatet är ett så kallat "hung parliament" vilket innebär att inget parti fått tillräcklig majoritet för att bilda egen regering.

Största parti är dock Torypartiet; ett EU-skeptiskt högerparti under ledning av David Cameron.

Cameron föddes i London 1966 som son till en börsmäklare och växte upp i södra Englands överklasskretsar.

Studerade vid elitskolor

Han är utbildad vid de finaste skolorna: Först internatskolan Eton och senare universitetet i Oxford där han studerade politik och nationalekonomi.

Redan i som 22-åring arbetade Cameron politiskt. Han var då rådgivare åt premiärminister John Major som efterträdde Margaret Thatcher.

Cameron valdes in i parlamentet 2001 och blev ledare för Tories fyra år senare. Partiet han tog över var i djup kris efter tre raka nederlag mot Tony Blairs Labour.

Han valdes på löften om skattereformer men också på ett hårdare nedskärningspaket än det som Labour förespråkar. Cameron är en uttalad motståndare till euroanslutning.

Politiska reformer

Hustrun Samantha väntar parets fjärde barn. Deras son, Ivan som led av cp och epilepsi, avled förra året och Cameron sagt att sonens död ledde till hans stöd för statsfinansierad sjukvård.

Men Tories kräver också större valfrihet för medborgarna när det gäller sjukvård och utbildning.

Partiet kräver höjda alkoholskatter, att mer makt flyttas till och ökad insyn i det politiska systemet.

Partiet vill reformera det politiska livet genom att ge medborgarna ökad insyn i systemet och flytta makt till lokal nivå.