Böckerna som formade Hitler

NYHETER

Diktatorn var bibliofil – det här stod i bokhyllorna

Han slukade böcker regelbundet.

Strök under, gjorde anteckningar – och tog lärdom.

– För en person som är så ogenomtränglig som Adolf Hitler förser hans läsningar oss med en unik öppning, säger historikern Timothy W Ryback till Dagens Nyheter.

Foto: Adolf Hitler gillade Shakespeare.

Det är vår, 2001.

Den amerikanske historikern Timothy W Ryback forskar i vad Adolf Hitler läste för böcker – och har till sin förvåning insett att en större del av diktatorns privata samling finns i hjärtat av Washington DC, på kongressbiblioteket i USA.

Nu sitter han i en läsesal och bläddrar i en gammal arkitekturguide till Berlin. Han är på sidan 158 och vänder sida.

I vecket på boken ser han det. Ett tjockt svart hårstrå.

– Det såg ut att komma från en mustasch. Egentligen ville jag bara springa därifrån, säger Timothy W Ryback till Dagens Nyheter.

”En unik öppning”

Han säger dock att hårstrået samtidigt underströk hur personliga böckerna varit för Adolf Hitler.

– För en person som är så ogenomtränglig som Hitler förser hans läsningar oss med en unik öppning. Och när han skriver ner något i marginalen, eller stryker under några ord… Då har man möjlighet att se vad som verkligen upptog hans tankar vid den tidpunkten, några månader senare så kan man se att han repeterat dem ordagrant i sina tal.

Gillade Shakespeare

Hitler var extra förtjust i William Shakespeare. Hans samlade verk var inbundna i marockanskt läder och hade en örn med ett hakkors i klorna och initialerna A H inpräglat på pärmarna. Diktatorn var också mycket fascinerad Cervantes ”Don Quijote” och framför allt av jänkaren Madison Grants antisemitiska och rasistiska ”The Passing of the Great Race”, som översattes till tyska 1925.

– Jag skulle vilja hävda att det är den mest destruktiva boken som gavs ut under 1900-talet. Det var en av de viktigaste böckerna bakom formandet av Hitlers paranoia. Och i förlängningen politiken som ledde fram till de tyska raslagarna, andra världskriget och Förintelsen, säger Ryback till DN.

Han har nu skrivit boken ”Böckerna som formade Hitler” baserad på sina fynd.

– Jag tror verkligen att ett privat bibliotek kan ge unika insikter i människors liv, säger Ryback till DN.