Hemlösa fryser - nu hjälper politikerna till

Av: Josefine Hökerberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Köldskador, frostskador och blöta kläder. Extremkylan är skoningslös mot de hemlösa. Nu öppnar kyrkor i landet sina portar. Och politiker skänker bort sina gamla sovsäckar.

– Det löser ingen politisk fråga men det hjälper akut för stunden, säger Annelie Enochson (KD), som står bakom initiativet.

Upp till 35 grader minus och inget hem. Offren under årets rekordkalla vinter är landets hemlösa.

– Vi ser tydligt att folk far väldigt fysiskt illa. Människor som tidigare inte haft missbruksproblem dricker alkohol för att värma sig medan andra får köldskador, säger Anna Johansson, enhetschef på Stadsmissiongården i Stockholm till Metro.

Sover på kyrkmattan

För att hjälpa de mest utsatta har kyrkor i Stockholm öppnat upp sina kyrkrum. Sedan 1 februari sover hemlösa på kyrkmattan i Klara kyrka.

– Vi har 10 platser i nuläget. De som kommer hit får sova på kyrkmattan och i sovsäckar, säger Per Svensson, Klara kyrka.

Gustav Vasa kyrka i Stockholm var först med att öppna upp sitt kyrkrum för hemlösa. Under hela januari höll kyrkan öppet, men nu har de tvingats stänga.

– Det känns fruktansvärt men vi har inte resurser för att vara här på natten, säger kyrkoherde Åke Nordström.

Det är många som vill in i värmen.

– Vi tog in 30 per natt men blev tvungna att säga nej till flera, säger Åke Nordström.

Politiker skänker sovsäckar

Carl-Erik Sahlberg är präst i Klara kyrka och andaktsledare för riksdagens kristna grupp. Under en andakt förra torsdagen vädjade han till politikerna om hjälp. Gruppen beslutade sig för att starta en insamling. I ett mejl uppmanas samtliga riksdagsledamöter att sträcka ut en hand till landets hemlösa.

– Vi uppmanar politiker och personal att rota i sina skrymslen och skänka bort vad de hittar till hemlösa som sover i Stockholms kyrkor, säger riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S).

I slutet av förra veckan ställdes ett insamlingskärl upp i riksdagen. Kärlet är redan halvfullt.

– Vi har fått in flera sovsäckar och liggunderlag, säger Annelie Enochson (KD), ordförande i riksdagens kristna grupp.

Inte tillräckligt

I dagens Expressen uttrycker Rolf Nilsson, ordförande i föreningen Stockholms hemlösa, och själv hemlös i 20 år, ilska mot insamlingen.

– Det är en vidrig människosyn – som att vi inte vore värda något bättre, säger han.

Men Christer Engelhardt är noga med att poängtera att insamlingen inte löser problemet med hemlöshet.

– Det är en mycket större fråga som inte löses av att man delar ut sovsäckar. Men det här värmer för stunden. Det är bättre att man får lite hjälp än ingen alls, säger han.

På platser runtom i Europa rapporteras om att hemlösa fryser ihjäl i extremkylan.

Publicerad: