Förundersökning inleds om USA:s agerande

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ingen – varken regeringen eller Säpo – visste att misstänkta personer fotograferades och registrerades utanför den amerikanska ambassaden.

Nu inleds en undersökning om den amerikanska säkerhetstjänstens övervakning.

I fredags kom det fram att den amerikanska ambassaden har bedrivit hemlig övervakning i Sverige sedan år 2000.

Och varken Säpo eller regeringen kände till vad som pågick.

Ska utredas

I dag fick chefsåklagare Tomas Lindstrand vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål ärendet på sitt bord.

– Jag och personer från Säpo ska försöka träffas i dag och gå igenom vad som finns. Det finns många mediauppgifter, sa Lindstrand till Aftonbladet tidigare i dag.

Strax efter klockan 16.00 kom beslutet – en förundersökning inleds gällande olovlig underrättelseverksamhet.

– Det är min skyldighet att inleda en förundersökning om det finns anledning att anta att brott har förövats. Här gäller det att undersöka om det har begåtts något brott och här måste man vara noggrann, säger Lindstrand.

Tomas Lindstrand vill tills vidare inte uttala sig om hur lång tid förundersökningen kan ta.

Registrerar misstänkta

Det hela började med att det under förra veckan avslöjades att USA:s ambassad ska ha bedrivit hemlig övervakning i Norge. En enhet kallad Surveillance Detection Unit (SDU), ska ha fotograferat och registrerat misstänkta personer utanför ambassadområdet.

På fredagskvällen kunde Säpo bekräfta för justitieminister Beatrice Ask (M) att en liknande övervakning har pågått i Sverige sedan år 2000.

– Enligt den beskrivning som vi fått har man vidtagit åtgärder för att öka säkerheten i anslutning till lokaler där amerikanska ambassaden har verksamheter. Den informationen har inte svenska myndigheter haft och inte heller justitiedepartementet, sa Ask.

Inte hemlig alls

USA:s ambassad i Stockholm bekräftade att SDU:n existerar - men menar att den inte är hemlig. SDU:s uppgift är att upptäcka när personer med illvilligt uppsåt bevakar ambassaden - inte bedriva underrättelseverksamhet.

– När programmet Surveillance Detection Unit startade i slutet av 1990-talet instruerades vi att samarbeta med lokala myndigheter. Det har vi gjort, det gör vi och det kommer vi att att göra i fortsättningen, säger Ryan Koch, biträdande talesman vid amerikanska ambassaden i Stockholm.

Men Säpo och justitieministern säger att de inte känner till verksamheten.

– Vi har alltid samarbetat med lokala myndigheter och samarbetet går mycket bra. Sedan vet jag inte hur de rapporterar vidare uppåt.

Säpo visste inte

"Det Säkerhetspolisen i dag vet är att det framför allt handlar om spaning i syfte att skydda den amerikanska ambassaden och andra platser i Stockholm där ambassaden bedriver verksamhet. Informationen har sedan sammanställts och skickats vidare till USA", skriver Säpo på sin hemsida.

Enligt Säpo ska ambassaden inte ha informerat justitie- eller utrikesdepartementet och inte heller Säpo eller den öppna polisen om den verksamhet den enligt egen uppgift har bedrivit sedan 2000.

Publicerad: