”Det är som att vara i helvetet”

Svenske Dennis, 25, tvingas stanna i rökfyllda Moskva

Ryska myndigheter varnar för den giftiga röken.

De som kan lämnar Moskva. Andra måste stanna kvar för att gå till jobbet.

– Det känns som att vara i helvetet ungefär. Det är varmt som i en kamin inomhus, säger Dennis Jillvert, 25.

Trots att röken ligger tjock över staden och hettan är tryckande rör sig människor fortfarande på gatorna.

Svenske Dennis Jillvert, 25, jobbar som konsult på ett företag i Moskva och måste gå till jobbet, trots att han får ont i lungorna av att vara utomhus.

Kirurgskydden har sålt helt slut i Moskva. Men enligt de senaste rekommendationerna hjälper inte de munskydden eftersom de släpper igenom de små partiklarna. Byggmasker eller gasmasker är det enda som stänger ute de giftiga ångorna.

– Det är tungt att andas och känns i hela lungorna. Då försöker jag ändå vara ute så lite som möjligt, säger Dennis Jillvert.

Röken skingrades

I går kväll skingrades den tjocka röken tillfälligt och folk passade på att komma ut på gatorna för att andas frisk luft.

– Det var ungefär som när den första våren kommer till Sverige. Alla ville passa på att vara ute. Många var glada och trodde att det var över, men det var det inte, säger han.

Inomhus är det uppåt 40 grader och lukten av brandrök fyller hus och gator. Människor är oroliga över de gifter som den högste sjukvårdsläkaren i Moskva har gått ut och varnat för.

– Det är varmt som i en kamin inomhus. Det känns ungefär som att vara i helvetet, säger Dennis Jillvert.

Tunnelbanan har börjat rökfyllas och sikten har vissa dagar bara varit några hundra meter. I Moskva är det fortfarande semestertider, men även de som skulle ha kommit tillbaka har i flera fall tagit rådet att stanna i sommarstugorna utanför staden. Flera företag väljer att förlänga de anställdas semestrar och vissa företag väljer att hålla stängt.

– Vi skickar inte heller ut folk på möten längre, säger Dennis Jillvert.

Anhöriga oroliga

Flera svenska företag har hört av sig till svenska ambassaden i Moskva för att få råd.

– Vi har vidarebefordrat de rekommendationer som kommit från ryska myndigheter. Bland annat att känsliga personer inte ska vistas i området, säger Tove Grönberg, andre ambassadsekreterare i Moskva.

Anhöriga hemma i Sverige har ringt till ambassaden för att få kontakt med anhöriga. Enligt ambassaden bor det ungefär 1000 svenskar i Moskva. Många av dem kan vara hemma i Sverige nu över sommaren, så någon exakt siffra finns inte.

– Vi har också erbjudit svenskar och lokalanställda att komma och bo i vår byggnad på helger och kvällar eftersom vi har en bra luftkonditionering här. Ännu har ingen nappat på det erbjudandet, säger Tove Grönberg.

Chatta med Dennis Jillvert direkt från Moskva klockan 14.00

Publisert: