Bli vass i köket med bra knivar

NYHETER

Test av nio kockknivar

En bra kockkniv i köket är oslagbart.

Men hur mycket pengar ska man lägga på en bra kniv? Och hur tar man hand om sina knivar för att behålla en god skärpa och lång livslängd?

Läs vårt test av kockknivar och lär av slipexperten Johnny Hellergård om hur du vårdar din kniv på bästa sätt.

Foto: Stefan Mattsson

Det är inte alltid att dyrast är det bästa och enda valet. Du kan lugnt välja en billigare kniv och klara dig alldeles utmärkt i köket. Ett tips är att titta extra på greppet, om den är smidig att hantera samt att den är mångsidig. Glöm inte bort att vårda din kniv så har du en trotjänare i köket resten av livet.

Slipa eggen

Vi har träffat Johnny Hellergård som driver Slipkliniken i Stockholm. Genom sitt yrke hanterar han de flesta knivar som finns på marknaden. Han menar att nästan alla knivar som säljs idag har en tillräckligt god stålkvalitet för att vara slipbara och ha en lång livslängd oavsett vilket pris de har. Endast ett fåtal riktigt billiga kopior är så dåliga att det inte går att slipa eggen. Det är dock mycket viktigt att ta hand om sin kniv för att den ska behålla en god skärpa.

Ett tips från Johnny för att underhålla knivens egg är att använda en skärpstav eller skärpstål och att man någon gång per år låter slipa eggen riktigt vass hos en professionell slipare. Det som egentligen händer när man använder kniven är att eggen viker sig och det är lätt avhjälpt med några drag på skärpstålet. De flesta hemmakockar klarar sig förmodligen alldeles utmärkt med det och din kniv håller en livstid. En normal kockkniv kostar omkring 30 kronor att slipa.

Skötselråd

Det är viktigt att vårda och ta hand om sin kniv om den ska vara effektiv och hålla länge. Några saker att tänka på är att helst undvika att diska kniven i maskin. Detta är för att maskindiskmedel har en slipande effekt. Har kniven dessutom trähandtag riskerar det att förstöras i värmen. Att förvara kniven på ett bra sätt är också viktigt. Bra förvaring kan vara ett knivblock eller en magnetlist. Tänk på att enskild förvaring är bäst för om man förvarar knivar tillsammans med annat stål kan till exempel rost smitta och skärbladet börja rosta.

Elisabet Rosén/Smartson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård