Nordkorea om Trumps erkännande: Förstör världsfreden

avAnna-Cajsa Torkelsson

Foto: Wong Maye-E / TT / NTB Scanpix

Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad har mötts av en kritikstorm världen över.

Nu sällar sig diktaturen Nordkorea till klagokören.

– Det här draget visar tydligt för hela världen vem som är världsfredens och säkerhetens förstörare, paria och skurk, säger en talesperson för landets utrikesministerium i ett uttalande.

Under onsdagen meddelade USA:s president Donald Trump att han tänker flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem – och att det är just Jerusalem som han ser som landets huvudstad. Erkännandet är ett led i presidentens strävan efter att uppnå en lösning på Israel-Palestina-konflikten, sa han själv i ett tal på onsdagskvällen.

Beslutet har mötts med bestörtning av omvärlden, då många befarar att det kommer att röra upp känslorna i regionen ytterligare. De två första dödsfallen med koppling till protesterna mot Trumps beslut bekräftades under fredagen, då två palestinier dödades i sammandrabbningar med israelisk militär i Gaza.

”Inte så överraskande”

Flera stora ledare har uttryckt sin oro över utvecklingen – den isolerade diktaturen Nordkorea gör nu detsamma. I ett nytt uttalande från en talesperson för Nordkoreas utrikesministerium, som den statliga nyhetsbyrån KCNA rapporterar om, fördömer Nordkorea skarpt erkännandet och stödjer palestiniernas kamp. Man passar dessutom på att fortsätta ordkriget med USA och återigen kalla den amerikanske presidenten för utvecklingsstörd.

– Med tanke på det faktum att den utvecklingsstörda gubben öppet krävt total förstörelse av en suverän stat, är det här inte så överraskande, säger talespersonen enligt AFP.

– Men det här draget visar tydligt för hela världen vem som är världsfredens och säkerhetens förstörare, paria och skurk.

ARTIKELN HANDLAR OM