Flera bränder längs järnvägen: ”Inte under kontroll”

avAlexander Ekström, Jenny Rydberg, Josefin Silverberg, Josefine Holmqvist, Oskar Forsberg

Räddningstjänsten har under natten arbetat med att kontrollera bränderna i Värmland som orsakats av gnistor från hjulen på ett tåg.

Under dagen sätts återigen stora resurser in för att släcka bränderna.

– Vi kör en kraftansträngning från klockan 8 med åtta stationer, hemvärn och skogsbolagens personal, ungefär 80 personer totalt, säger Tomas Carlsén vid Bergslagens räddningstjänst.

Larmet om bränderna kom vid 14.43 på måndagseftermiddagen.

– Bränderna finns på en sträcka på strax över två mil och de är koncentrerade kring järnvägsspåren. Det är oklart hur många bränder det handlar om, säger Lars Gustafsson, stationschef hos räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

1 av 3 | Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se

Molkom, Asphyttan och Lindfors är några av de drabbade orterna.

– Enligt vår bedömning är det ett godståg som har haft gnistbildning från hjulet som har orsakat bränderna. Vi har fått stopp på tåget, säger Lars Gustafsson.

Brandflyg på väg

Bränderna har spridits till flera byggnader.

– En ladugård och ett uthus har brunnit ned. Ett boningshus har också brunnit och 10–15 byggnader har varit hotade, säger Lars Gustafsson.

Under tisdagsmorgonen arbetar räddningstjänsten fortfarande i samma område och räknar med att släckningen kommer att ta hela dagen.

– I dag har vi bättre koll på var det brinner någonstans. En helikopter går in för att säkerställa ytorna som brinner, säger Tomas Carlén vid räddningstjänsten.

Spridningsrisken är fortsatt stor men att det är vindstilla gör att spridningen inte går lika snabbt.

– Vi kör en kraftansträngning klockan 8 med åtta stationer, hemvärn och skogsbolagens personal, ungefär 80 personer totalt.

Polisen bistår räddningstjänsten i deras arbete. Det finns inga uppgifter om personskador i samband med bränderna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Karlstad

Bergslagen