Arbetade med hästceller – utan godkännande

avEric Tagesson, Richard Aschberg

NYHETER

Karolinska Institutet har inte haft kontroll över Markus Maeurers forskning.

Han misstänks nu ha brutit mot etiska regler och utnyttjat laboratoriet till privata ändamål – att forska om behandling av hästar.

Enligt en utredning som lämnats till polisen ”bekräftar samtliga” som har intervjuats att en hästsportprofil, som inte jobbar på KI, varit inblandad i arbetet med hästceller.

I sitt laboratorium på Karolinska Institutet skulle Markus Maeurer forska kring botemedel mot bland annat TBC och cancer.

Efter att Markus Maeurer i höstas hastigt sa upp sig från sin tjänst på KI och KS inledde Karolinska en granskning med hjälp av en konsultbyrå eftersom man hade fått signaler om att något inte stod rätt till.

Förutom att Markus Maeurer och en läkarkollega misstänks ha tillskansat sig miljonbelopp fann man också att Maeurer i sin yrkesutövning misstänks ha agerat oetiskt, både mot patienter och i strid med forskningsetiken.

Miljontals hästceller

Bland annat hittade utredarna mejlkorrespondens mellan professor Maeurer och en person i hans forskargrupp där Maeurer skrev att han har tillgång till 20 miljoner celler från hästar, och även hästbenmärg.

”De växer väldigt bra och snabbt”, skriver han i mejlet.

Men Markus Maeurers arbete har ingen koppling till hästar.

Arbetet med hästcellerna ska ha skett i Karolinskas laboratorium, under flera år, utan att det funnits etiskt godkännande för denna typ av verksamhet.

Mejlen om hästcellerna har professorn sedan skickat vidare till en hästsportprofil.

1 av 2 | Foto: ANNA MOLANDER 
Markus Maeurer.

Mejl till bolagsmän

Flera personer vittnade också under utredningen om hur hästsportprofilen deltagit i arbetet med hästcellerna, och varit på plats i labbet.

”Enligt flertalet medlemmar i forskargruppen har XX synts till i både korridorerna” och ”i laboratoriet vid ett antal tillfällen”, står det i rapporten.

– Som jag förstått det har de försökt ta fram bindvävsstamceller för att bota inflammationer och skador hos hästarna, säger en källa till Aftonbladet.

– Det har inte heller någon som helst koppling till Maeurers arbete. Om de sedan behandlade hästarna vet jag inte.

Utredarna har också hittat ett annat mejl där arbetet med forskningen kring hästar diskuteras av flera personer.

De fem som deltar i konversationen saknar, förutom Markus Maeurer, koppling till KI.

”Det är löjligt”

Men alla fem, en känd företagsledare, en veterinär, en ryttare och hästsportprofilen sitter i styrelsen för ett bolag tillsammans med Markus Maeurer.

Bolaget ska enligt sin verksamhetsbeskrivning hos Bolagsverket bedriva veterinärverksamhet och tillverkning och försäljning av läkemedel samt därmed förenlig verksamhet.

Hästsportprofilen, som inte är polisanmäld, vill inte svara på Aftonbladets frågor:

Enligt Karolinskas rapport har du varit närvarande i labbet? 

– Det där har jag inga kommentarer till. Jag tycker bara det är löjligt. 

Förvarades med människoceller

Under utredningen har man även fått information om att hästcellerna förvarats i samma specialskåp som människoceller, och att man först efter påtryckningar från andra i forskargruppen köpte ett eget skåp till hästcellerna.

”Ingen av medlemmarna i forskargruppen har sett något etiskt tillstånd, trots att det efterfrågat detta från professor Maeurer vid ett flertal tillfällen”, står det i rapporten som lämnats till polisen.

Markus Maeurer har nu polisanmälts som misstänkt för brott mot etiktillstånden.

Matti Sällberg är prefekt för institutionen där forskningen med hästceller pågick och uppger att han inte kände till detta:

– Denna verksamhet har bedrivits utan vår kännedom. När vi fick reda på detta och kunde konfirmera att så verkligen varit fallet så kompletterade vi den redan inlämnade polisanmälan.

Nya Karolinska – här är fem skandaler 01:12
ARTIKELN HANDLAR OM