Skogsbränder

Kvinna anhållen misstänkt för mordbrand i Sala

Av: 

Josefine Holmqvist

TT

Adam Westin

NYHETER

En kvinna har misstänks ha anlagt en av bränderna i Sala-trakten.

Hon greps på förmiddagen efter att ha anhållits i sin frånvaro under natten.

– Vid en av bränderna i Sala misstänker man att den är anlagd, och för detta är denna kvinna anhållen. Men vi tittar på alla andra bränder, och försöker hitta ett mönster, säger Mikael Hedström, presstalesperson i region Mitt.

Samtidigt fortsätter släckningsarbetet – och branden i Broddbo är inte under kontroll.

En kvinna misstänks ha anlagt en av de tre skogsbränderna som rasar kring Sala.

Hon anhölls i sin frånvaro i natt och greps av polisen under morgonen.

– Vid en av bränderna i Sala misstänker man att den är anlagd, och för detta är denna kvinna anhållen. Men vi tittar på alla andra bränder, för att se om vi kan hitta ett mönster, säger Mikael Hedström, presstalesperson i region Mitt.

Högre graden av misstanke

Kvinnan är på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, och anhölls formellt klockan 10.28 på nationaldagen, efter förhör.

– Jag har bara prövat en av bränderna, den i Broddbo utanför Sala, och jag beslöt i förmiddags att anhållandet skulle bestå när hon påträffades i dag, säger jouråklagare Tomas Eriksson.

Kommer du titta på om hon ligger bakom andra bränder?

– Det är ingenting jag kan svara på nu. Hon ska höras igen, med försvarare, så snart det är möjligt, säger Tomas Eriksson.

Det är inte känt var kvinnan greps eller vad som knyter henne till branden. Polis och åklagare har heller inte gått ut med ålder eller var hon bor.

– Jag kan inte svara på några frågor som kan leda läsare fram till vem det är, eller som har med förundersökningen att göra.

Kvinnan ska höras

Kvinnan ska höras ingående kring skogsbranden, och ska då ha försvarare med sig. Förhöret kommer förmodligen att ske under onsdagen.

Även husrannsakningar hos kvinnan kommer att göras.

Polisen söker fortfarande efter personer som har gjort iakttagelser vid brandplatserna i Broddbo, där man kan ha noterat fordon eller sett personer som uppträtt på ett annorlunda sätt.

Branden inte under kontroll

Arbetet med att släcka bränderna i Salatrakten återupptogs tidigt på onsdagsmorgonen. De flesta av bränderna är inringade, men tilltagande vindbyar kan försvåra arbetet.

Prognosen för onsdagen är att släckningsarbetet fortsätter med oförminskad styrka och att en kraftsamling sker mot branden i Broddbo, som är svårast att hantera i dagsläget, det skriver Storstockholms räddningstjänst på sin hemsida.

Branden i Broddbo, som misstänks vara anlagd, är i nuläget inringad. Två helikoptrar används för att vattenbomba elden, samtidigt som enheter arbetar för fullt med släckningsarbetet på marken.

– Den är inte under kontroll än – men den sprider sig inte. Vi har inte kontroll på branden inne i själva brandområdet, säger Magnus Bengtsson, ledningsbefäl Storstockholms räddningstjänst.

På de andra platserna fortgår släckningsarbetet, med ett antal enheter på plats – men där ser situationen bättre ut.

Brandrisken i skog och mark är fortfarande extremt hög och situationen påverkas bland annat av vind och luftfuktighet. Vinden kan öka på, och då kan läget förändras.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Skogsbränder

LÄS VIDARE

Tre nya bränder i Sala – minst en misstänks vara anlagd

ÄMNEN I ARTIKELN

Skogsbränder

Sala

Brott

Bränder

Västmanlands län