Sjukresechauffören lämnade May, 83, ensam i skogen

avMiriam Bratt

När 83-åriga May King från Julita skulle åka sjukresa från Mälarsjukhuset till Lövåsgårdens korttidsboende i Katrineholm hamnade hon helt fel.

Sjukresechauffören droppade i stället av henne ensam på en grusväg mitt i skogen.

– Jag kände mig ganska förlorad ute i skogen, säger May till Aftonbladet.

Efter några tuffa månader med en canceroperation och en blödning skulle May King, 83, äntligen få åka från Mälarsjukhuset onsdagen den 16 maj. En sjukresechaufför skulle köra May till Lövåsgårdens korttidsboende i Katrineholm.

Men May blev avsläppt ensam vid en grusväg i skogen, långt från Lövåsgården i Katrineholm. Sjukresechauffören släppte nämligen av henne vid området Lövåsen i Eskilstuna i stället. Något som även Katrineholms-Kuriren skrivit om.

– Jag kände mig ganska förlorad ute i skogen, säger May till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Privat

Ensam utan rollator och telefon

May hade varken rollator eller mobil med sig, så när hon såg ett ensamt hus i skogen knackade hon på för att fråga om hjälp. När ingen var hemma plockade hon med sig en sopborste för att använda som käpp. Och så började hon gå på grusvägen.

– Det var inte mycket till käpp. Du kan tänka dig själv om du försöker gå med hjälp av en sopborste, säger May som fyllde 83 i lördags.

Ingen vet exakt hur länge May gick, men till slut blev hon trött och satte sig ned – mitt på vägen.

”Satt en tant mitt i vägen”

Efter ett tag kom paret Alfa och Sigvard Larsson körande på den ensliga vägen. De var på väg hem till en vän för att fika.

– När vi kom åkande så satt en tant där mitt i vägen. Och hon hade en kvast i handen, säger 79-åriga Alfa.

Paret hjälpte May in i bilen och körde henne till Solåsens äldreboende i Hållsta. Eftersom May kunde sin dotters nummer utantill så kunde paret även ringa till henne.

Foto: Grafik: Patrik Lindvall

Blev medvetslös

När Mays dotter Ellen Liljencrantz fick samtalet satte hon sig genast i bilen för att köra mot Hållsta och hämta upp sin mamma. Men innan hon hann fram ringde en sköterska från Solåsens äldreboende och sa att May var medvetslös och blödde. Därför hade de ringt efter ambulans.

Ellen styrde om och körde då i stället till Mälarsjukhuset. Alltså samma ställe som May hade åkt från tidigare på dagen.

– Vi vet inte riktigt vad som har hänt men det vi tror är att sjukresechauffören körde till ett Lövåsen i Eskilstuna kommun när May skulle till Lövåsgårdens korttidsboende i Katrineholms kommun, säger Ellen och fortsätter:

– Men han hade ju också fått instruktioner att han skulle följa med May in till dörren och se så att hon kom in till boendet. I stället släppte han av henne på en grusväg mitt i skogen och körde iväg.

Fast på sjukhus

Efter händelsen stannade en omtumlad May på sjukhus. Och när hon skulle åka hem, måndagen den 21 maj, fick hon en stroke.

– Jag vet såklart inte, men jag misstänker att stroken i alla fall delvis kan bero på att hon blev utsatt för så mycket stress när hon gick omkring där ensam, säger Ellen.

Sedan stroken har May fått åka från Mälarsjukhuset i Eskilstuna till Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Men resan mellan blev ångestladdad för May.

– Först vägrade mamma åka för att hon var orolig att hon skulle bli dumpad i skogen igen, säger Ellen.

Foto: Privat
Dottern Ellen Liljencrantz firar mamma May Kings 83-årsdag.

Vill inte åka sjukresa igen

Hon vänder sig till sin mamma och frågar hur skulle det kännas att åka sjukresa igen?

– Ja, inte särskilt bra, svarar May.

– Det blir väl svårt att lita på dem, säger Ellen.

– På att man verkligen hamnar där man ska, fyller May i.

May: ”Har försämrat livet för mig”

Ellen berättar att både Mälarsjukhuset och Lövåsgårdens korttidsboende har anmält händelsen, själv vet hon inte vad hon ska göra.

– Jag är förbannad och ledsen. Jag är förtvivlad över vad som hänt, säger Ellen.

För mamma May är läget klart sämre än innan turen till skogen.

– Jag tycker bara att det är väldigt sorgligt, det här. Det har försämrat livet för mig, säger May.

När Aftonbladet söker Sörmlandstrafiken vill de inte ställa upp på en intervju om händelsen men berättar att ärendet är under utredning.

ARTIKELN HANDLAR OM