Florida-skyttens vit makt-koppling falsk – organisationen backar

Efter skolmassakern i Florida uppgav en högerextrem organisation att skytten Nikolas Cruz deltagit i deras övningar.

Nu har gruppens ledare tagit tillbaka uttalandet.

Enligt honom rörde det sig om ett ”uppriktigt missförstånd”.

Spekulationerna om vem Nikolas Cruz, 19, är och vilket motiv han hade till att genomföra dödsskjutningen av 17 personer på sin gamla gymnasieskola i Parkland i Florida på alla hjärtans dag tog snabbt fart.

Jordan Jereb, ledare för högerextrema grupperingen Republic of Florida sa till Miami Herald dagen efter dådet att Nikolas Cruz hade deltagit i deras träningsläger i Tallahassee-området i Florida men att han agerade på eget bevåg när han sköt ihjäl sina gamla skolkamrater.

Tidigare klasskamrater till Cruz har även de sagt att Cruz var en del organisationen och att han setts umgås med ledaren Jordan Jereb, skrev ABC News.

Polisen sa dock att de inte kunnat hitta några kopplingar mellan Cruz och vit makt-gruppen, rapporterade Tallahassee Democrat.

”Ett missförstånd”

Därefter backade Republic of Floridas ledare från uttalandet och på Gab, en sociala medier-sajt populär bland högerextrema, skriver en person under hans namn att de är trötta på att bli beskyllda för att ha skämtat.

”Det var ett uppriktigt missförstånd eftersom vi hade ett FLERTAL personer som heter Nicholas i ROF” skriver användaren, enligt nyhetsbyrån AP.

Hittills har det inte framkommit exakt vilket motiv Nikolas Cruz hade till att skjuta, men både hans egen försvarsadvokat och advokaten till den familj han bodde hos menar att han var deprimerad efter sin mammas död.

FBI har medgett att de missat flera varningar om Cruz våldsamma tendenser.

”Jag kommer att bli professionell skolskytt”, skrev en användare med namnet ”nikolas cruz” på Youtube förra året. En person slog larm om kommentaren till FBI och frågades ut, men den federala polismyndigheten kunde inte komma fram till vem som låg bakom kommentaren.

FBI: Protokollet följdes inte

FBI har även fått flera andra tips från allmänheten om den misstänkta skolskytten. Ett tips så sent som förra månaden från en person som var nära Cruz som uppgav att han ägde en pistol, postade stötande inlägg på sociala medier och hade en ”längtan efter att döda människor”.

"Vi har bekräftat att protokollen inte följdes för informationen vi tagit emot", säger FBI enligt New York Times.

"Informationen lämnades inte till F.B.I. Miamis fältkontor, och ingen ytterligare utredning genomfördes vid den tidpunkten."

Publisert:

LÄS VIDARE