Nyheter

Skånemoderat tar tillbaka uttalande

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Säger sig ha blivit felciterad om samarbete med Sverigedemokraterna

Riksdagsledamoten Staffan Appelros (M) från Malmö sa till Sydsvenska Dagbladet att ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna kunde bli aktuellt i region Skåne.

Men nu drar han tillbaka sitt uttalande.

– Sverigedemokraterna är ett odemokratiskt parti som jag inte tycker att Moderaterna ska samarbeta med på någon nivå, inte heller i Malmö, säger han till Aftonbladet.

Staffan Appelros (M).
Staffan Appelros (M).

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att alliansen inte på något sätt kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna om de skulle nå framgångar i nästa års val.

Men i en uppmärksammad artikel publicerad i Sydsvenska Dagbladet i dag sa moderaten Staffan Appelros att han inte var helt främmande för ett samarbete med Sverigedemokraterna i Malmö.

– Vi i Skåne är nog mer benägna att tala med SD än partiet är på riksplan, säger han till tidningen.

I artikeln sa Appelros att Moderaterna har denna skyldighet gentemot väljarna om det innebär en chans att vinna makten i Malmö.

”Har blivit missuppfattad”

Men Appelros menar att allt är en missuppfattning – och han vill inte kännas vid uttalandet.

– Jag upplever att jag har blivit missuppfattad och felciterad i de artiklar som har publicerats i dag. Jag tycker att det är obehagligt att det jag sa tolkades så fel, säger han.

Appelros säger till Aftonbladet att Moderaterna i Skåne inte kommer att söka ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

– Moderaterna går 2010 till val och söker stöd för en alliansmajoritet. Om det uppstår ett läge med oklara majoritetsförhållanden bör vi i första hand söka samarbete med Miljöpartiet på det sätt som vi i dag ser i Region Skåne.

”Samarbete inte tänkbart”

– Men vi kommer ju inte avgå om Sverigedemokraterna röstar för en fråga som vi har lagt fram. Så vi kan inte säga att vi inte kan ta stöd från dem i en enda fråga, säger Appelros.

Det betyder att ni kan tänka er att förhandla med Sverigedemokraterna om frågor som ni vill klubba igenom?

– Nej, något sådant samarbete är inte tänkbart. Det jag menar är att om Sverigedemokraterna skulle rösta för ett av våra förslag, då ska vi inte falla i den fälla som Socialdemokraterna vill ha oss i och avgå.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: