Gjorde miljonaffär på domännamn

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ville ha domänen msb.se.

Och betalade ägaren Elias Melki 950 000 kronor för besväret – men det är för lite tycker han.

– Det täcker långt ifrån våra kostnader för domänbytet, säger Elias.

Elias Melki, 39, har ägt domänen msb.se i ett tiotal år. Sidan har använts av hans företag MSB Center AB, som förmedlar städmateriel till städföretag.

Men när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bildades den 1 januari i år började mejl till myndigheten komma in till Elias företag.

– Det kunde vara mejl från svenskar i utlandet som frågade om hjälp och folk som undrade hur de skulle lösa vissa problem, säger han.

Förhandlade i ett år

Elias företag vidarebefordrade alla mejl till myndigheten, som redan för ett år sen tog kontakt med honom för att få ta över domänen.

– Till en början trodde de att de bara kunde ta över domänen hur de ville. Men jag insåg rätt snart att om vi skulle behöva byta adress skulle det kosta oss en stor summa pengar, säger Elias.

Han tog kontakt med en advokat som kom fram till att en summa på runt en miljon kronor skulle vara rimligt för att täcka kostnaderna. Men myndigheten vägrade att betala – tills för en månad sen.

– Jag blev återigen kontaktad av företrädare från myndigheten som insåg vilket problem det här var. Vi förde långa förhandlingar, och till slut kom vi fram till summan, säger Malki.

För lite

Men att 950 000 kronor skulle vara en bra affär för hans företag tycker han inte.

– Summan för att trycka om allt material och informera våra kunder kommer att hamna på långt över 950 000 kronor. Jag tycker att en myndighet med över 600 anställda ska kunna erbjuda sig att täcka hela den kostnaden, säger han.

Berth Solberg, ekonomichef på MSB, tycker att summan är hög men rimlig och han är nöjd med att myndigheten nu får byta domän.

– Det är klart att det aldrig är önskvärt med så långa namn, det har blivit bökigt. Framför allt har det varit problem i våra utländska kontakter, säger han till Nya Wermlands Tidningen.

Men faktum är att 950 000 kronor är en blygsam summa i sammanhanget. Att registrera domännamn i syfte att sälja dem är en bransch som drar in stora summor pengar. Ett av företagen i branschen bjuder exempelvis ut domänen fiske.se – för sex miljoner kronor.

MSB kommer att ta över domännamnet msb.se den 1 december. Elias företag kommer då att gå över till msbcenter.se.

Publisert: