Provokationen mot USA: nya robotar

NYHETER

USA:s nationaldag – då provsköt Nordkorea flera robotar

Nordkorea provsköt flera robotar på lördagen i en fortsatt provokation mot grannländerna och FN.

Den militära manövern sågs också som en symbolhandling, då provskjutningarna genomfördes i anknytning till USA:s nationaldag.

Vid 11-tiden svensk tid hade Nordkorea avfyrat sju robotar. Robotarna avfyrades från militärbasen Kitdaeryoung på Nordkoreas östkust med riktning mot Japanska havet.

Robotarna var av typen kort- till medeldistans och beräknades ha en räckvidd på mellan 40 och 50 mil. Sydkoreanska militärkällor trodde att robotarna var av typen Scud eller Rodong-1.

Provskjutningarna fördömdes omedelbart av grannländerna Sydkorea och Japan, som kallade robotuppskjutningarna för "en allvarlig provokation".

"Djupa beklagande"

"Vår regering uttrycker vårt djupa beklagande över att Nordkorea fortsätter att eskalera det spända läget i nordöstra Asien", sades det i ett uttalande för Sydkoreas utrikesdepartement.

Japan konstaterade också att Nordkoreas manöver var ett direkt brott mot FN och säkerhetsrådets resolution som förstärkt sanktionsregimen mot landet.

– Vi kommer aldrig att acceptera detta agerande, sade Japans kabinettssekreterare Takeo Kawamura efter beskedet om provskjutningarna.

Riktat mot USA

Men Nordkoreas provskjutningar ansågs också vara riktat mot USA och att dagen för provskjutningarna var medvetet vald, då de sista robotarna avfyrades i gryningen, lokal tid i USA när landet började fira nationaldagen 4 juli. Nordkoreas ledning är väl medveten om det provokativa symbolvärdet med provskjutningarna som USA omedelbart måste reagera på.

I torsdags avfyrade Nordkorea fyra kortdistansrobotar, men den då aktuella robottypen nådde bara runt 14 mil. Den intensifierade militära aktiviteten följer på den nukleära provsprängning som Nordkorea genomförde den 25 maj, vilket åtföljdes av hård kritik och förstärka sanktioner från FN:s säkerhetsråd.

TT