Nyheter

Här säljs apoteken

Av: 

Marijana Dragic

NYHETER

Monopolet är väck – så kommer det att fungera

Djurläkemedel, skönhetsprodukter – och billigare medicin.

Det kan snart bli verklighet på ditt nya privata apotek.

Nu är det svenska apoteksmonopolet historia.

Av 946 statliga apotek kommer 466 att säljas ut till större aktörer och ytterligare 150 stycken ska göras om till ett statligt ägt småföretagsbolag.

Nu återstår bara budgivningen.

– Intresset har varit över all förväntan. Det är både stora, medelstora och små, nationella och internationella företag, säger Eva-Britt Gustafsson, vd på Apoteket Omstrukturering AB, som på uppdrag av regeringen leder försäljning.

Öppettiderna kan bli längre

I säljpaketet ingår samma åtaganden som erbjuds kunderna i dag – högkostnadsskydd, e-recept och samtliga receptföreskrivna mediciner i sortimentet.

Också de i dag cirka 5000 apoteksanställda följer med.

I oktober förväntas det att stå klart vilka som blir de nya ägarna.

– Det kommer framförallt innebära större valfrihet, fler apotek och längre öppettider. I Stockholm finns ett enda jourapotek och det tror jag kommer att förändras på grund av konkurrensen, säger hon.

Staten reglerar vissa priser

Utseendet på de nya apoteken kommer att förändras och likaså utbudet – kosmetik och icke medicinska varor kommer att säljas i allt större utsträckning.

– Var och en kommer att ha sin egen profil. Vissa vill inrikta sig på särskilda medicinska artiklar eller djurläkemedel och andra vill jobba mer med serviceutbudet och samarbeta med andra vårdaktörer, som till exempel vårdcentraler, säger hon.

Priset på receptbelagda läkemedel kommer att regleras av staten – men apotekarna kommer att kunna parallellimportera vissa artiklar.

På receptfria läkemedel ska prissättningen vara fri.

Detta, i kombination med att de samtidigt börjar säljas i dagligvaruhandeln, kommer att innebära ett ordentligt prisras, menar Eva Fernvall, direktör på Apoteket AB, som välkomnar avregleringen.

Alvedon, som i dag kostar strax under 2 kronor på tablett, kan komma att kosta några ören.

– Det kommer att vara en tuff situation för alla som ska driva apotek. Självklart har vi hittat på saker som ska stärka oss i den nya marknaden. Vår störta förnyelse ligger på sortimentsidan, säger hon.

Men alla är inte positiva till förändringen.

– Detta kommer att drabba kunderna. Varje apotekskedja kommer att ha egen delbetalning, så Agda, 76, behöver numera tre olika fakturor. Man kommer sitta i händerna på läkemedelstillverkare och tvingas kampanja för de varor man köpt in billigare, säger Carina Jansson, ordförande i Farmaciförbundet.

”Inget nytt öppnar på landet”

Överskottet för sänkta läkemedelspriser kommer inte att hamna hos kunderna – utan snarare användas till att täppa igen hålen för vinstförlusten till detaljhandeln, menar hon.

– Jag tror inte heller på ökade öppettider, det kostar för mycket pengar. Och fler apotek kanske öppnar i storstäderna, där det redan finns konkurrens men knappast på landsbygden. Ingen vill starta apotek för att gå med förlust, säger Carina Jansson.

Har du frågor?

Från och med den 6 juli kan alla som vill ställa allmänna frågor om apoteksomregleringen ringa till ett speciellt telefonnummer. Apoteket Omstrukturering AB, OAB, har inrättat en hjälplinje som svarar på frågor som rör omregleringen. Telefonnumret är 020–248 248, varje vardag 09.00–17.00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

635 apotek får nya ägare
Publisert: