Mejla

Wolfgang Hansson

Från fredspris till extra trupper i Afghanistan

NYHETER

Vad säger Obama till alla unga och hoppfulla som röstade på honom?

Om en dryg vecka står president Barack Obama i Oslo och tar emot Nobels fredspris.

I natt trappar han upp kriget i Afghanistan med över 30 000 amerikanska trupper.

Ett högt spel där Obama riskerar bli ännu ett offer på "imperiernas kyrkogård".

För drygt 40 år sedan var Lyndon B Johnson i samma svåra position som Obama. Hans företrädare John F Kennedy hade trappat upp kriget i Vietnam men framgångarna uteblev. Johnson våndades över att skicka fler trupper. Ändå gjorde han det. Av rädsla för att han och USA annars skulle framstå som svagt.

För USA slutade kriget i en pinsam reträtt och 60 000 döda.

Obamas nya Afghanistanstrategi är kraftigt försenad. Han har funderat och funderat, medveten om att beslutet troligen blir det enskilt viktigaste när domen över hans presidenttid fälls.

I natt svensk tid offentliggör han sitt beslut på militärhögskolan West Point, men de viktiga detaljerna har redan läckts ut.

Precis som Johnson sitter Obama i en omöjlig sits. Han kan inte bara dra tillbaka trupperna och lämna Afghanistan åt sitt öde. Inte efter allt snack om hur viktigt landet är för att vinna kriget mot terrorn.

Då framstår han som en svag ledare.

Vinner tid

Med 30 000 nya soldater vinner Obama tid. Kanske tror han själv på sina militärchefers försäkringar att det ska räcka för att knäcka talibanernas motstånd.

Genom att samtidigt prata om att trupperna inte kommer att vara där för evigt och sätta nån slags deadline för när de ska börja dras tillbaka hoppas Obama att mildra kritiken från sina egna och från alla de amerikaner som inte tror på kriget och tröttnat på en aldrig sinande ström av stupade amerikaner.

Med sina nya strategi försöker Obama tillfredsställa både krigshetsarna och fredsivrarna. Jag tror han underskattar kraften i kritiken mot kriget.

Vad ska alla de unga som föll för hans budskap om "hope" och "change" tycka när Obama under sitt första år som president mer än fördubblat trupperna i Afghanistan till över 100 000 och lägger ännu fler miljarder dollar på kriget?

Centralt för den nya strategin är att USA ska ta kontroll över landets näst största stad Kandahar och dess omgivningar där talibanerna i dag härskar. Liksom den opiumproducerande Helmandprovinsen. Inkomster som hjälper talibanerna att finansiera sitt gerillakrig.

Viktigast av allt; USA ska utbilda fler och bättre soldater till Afghanistans egen armé och polis. Meningen är att de inom loppet av fem år själva ska ta över försvaret att sitt land.

För sin framgång är Obama med andra ord beroende av faktorer som USA inte själva kan styra.

Uppbyggnaden av Afghanistans armé har pågått ända sedan talibanerna störtades. Ändå hävdade Storbritanniens utrikesminister David Milliband nyligen att den afghanska regeringen skulle falla inom loppet av några veckor om USA och Nato drog sig ur.

”Imperiernas kyrkogård”

Vad talar för att ytterligare några år av utbildning förvandlar den i dag mediokra armén i ett av världens fattigaste länder till en elitstyrka med kraft att stå emot talibanerna?

Afghanistans historia ger inte direkt fog för något hopp på den punkten. Alla utländska makter som försökt tämja landet har misslyckats. Från britternas tre förlustkrig där det första slutade med att en av 16 000 soldater överlevde till Sovjetunionens invasion som var en starkt bidragande orsak till stormaktens upplösning.

Därav öknamnet "imperiernas kyrkogård".

Precis som i Vietnam finns i Afghanistan en stark lokal fiende i talibanerna. Under åtta år av krig har de under de senaste sex hela tiden ökat i styrka. De kommer inte att försvinna.

På samma sätt bär strategin Obama nu tänker vinna Afghanistan-kriget med många likheter med Nixons strategi i slutet av Vietnamkriget, den s k "vietnamiseringen" som innebar att Sydvietnams armé skulle ta över försvaret.

Klarar någon att skriva om slutscenen den här gången?

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: