’Tack för att ni dödade skurkarna’

Afghanske generalen i exklusiv intervju om samarbetet med svenska militären

1 av 2
Hyllar svenskarna Afghanske generalen Murad Ali Murad får hjälp av den svenska militären. Och han är mycket nöjd.

MAZAR-e-SHARIF. Männen bakom eldöverfallen i Afghanistan är kända kriminella som misstänks för en rad andra brott.

Under lång tid ska de ha plågat området med rån, kidnappningar och vägbomber.

Nu får de svenska soldaterna beröm för sin insats när de sköt ner och dödade tre av dem.

– Vi är väldigt glada och tacksamma att svenskarna dödade skurkarna, säger den afghanske generalen Murad Ali Murad.

General Murad Ali Murad tar emot Aftonbladet på sitt högkvarter på basen ”Falken” utanför Mazar-e-Sharif. I en mycket sällsynt och exklusiv intervju berättar generalen om samarbetet med svenskarna och den senaste tidens attacker. Som befälhavare för Afghan National Armys, ANA, 209 armékår leder han en styrka om 8 000 man som ansvarar för norra Afghanistan.

”Vill störa säkerheten”

Hans soldater patrullerar regelbundet tillsammans med de svenska styrkorna från basen Northern Light. Det finns också flera svenska officerare på plats som militära rådgivare och mentorer.

Ali Murad säger att han är mycket nöjd med samarbetet med svenskarna. Hans egen armé är ännu inte redo att klara säkerhetsläget själva. Den senaste tidens attacker sätter han i direkt samband med det kommande valet.

– Fienden vill störa säkerheten inför valet, men det är inte bara här i de norra regionerna. Det är likadant i hela landet, säger han.

Kroppar fördes till basen

I det område där svenska styrkor i förra veckan sköt ner tre motståndsmän tror han det kommer att bli lugnt ett tag.

– De som attackerade och sköt på svenskarna är betydelsefulla kriminella, nyckelpersoner inom fienden som plågat området länge. De har rånat, kidnappat och placerat ut vägbomber. Därför är vi väldigt glada och tacksamma att svenskarna eliminerade dem, säger Murad Ali Murad.

De döda motståndsmännens kroppar fördes efter eldstriden tillbaka till basen och enligt generalen kom de anhöriga för att hämta de döda kropparna. Även en av rebellernas pappa kom för att hämta sin son.

– Då sa han att han att han själv var tacksam för att vi dödat dem, hela byn är tacksamma det har jag bevis för. De har länge sagt åt dem att inte göra det här och nu fick de ta konsekvenserna, säger Murad Ali Murad.

Två svenskar dog 2005

Enligt generalen är det också troligt att de dödade motståndsmännen tillhör samma grupp som i november 2005 detonerade en hemmagjord vägbomb som dödade två svenska soldater och sårade en.

– Det är svårt att veta exakt, men vi tror det, säger han.

Svenska soldater har hittills dödat sex motståndsmän i strid. Inga svenskar har kommit till skada i de senaste eldöverfallen men det har varit nära.

– Vi har haft tur väldigt många gånger, kulor som passerat bara centimeter från huvudet. Men det krävs också skicklighet för att ha tur, säger överste Thomas Lindell, chef för det svenska mentor- och rådgivningsteamet, OMLT.

Thomas Lindell har tigare varit chef för den svenska kontingenten i Mazar-e-Sharif och under en tid ledde han också hela den Natoledda ISAF-styrkans militära operationer i Afghanistan. Nu tillbringar han sina dagar som ISAF:s rådgivare åt Afghan National Army, ANA, ofta ute i fält.

– Jag var ute med dem i skogen i en månad, jag bor med dem och äter med dem, säger Thomas Lindell.

”Det här är ingen lek”

Han också väl medveten om de allt större riskerna ute på uppdrag.

– Det här är ingen lek, vi förbereder oss mentalt för strid varje gång vi ska ut, säger han.

Hans kollega på ANA-basen, överstelöjtnant Christer Erixon från Halmstad, är mentor åt de afghanska befälen i den operativa verksamheten. Enligt honom är de senaste attackerna inte riktade specifikt mot svenskar.

– De har inte den typen av underrättelseverksamhet att de kan peka ut just svenskar. De sitter och väntar och attackerar vad de kommer över. Det är hela ISAF-styrkorna som är målet, säger han.

En del är bönder

Den typiska motståndaren är en man i 20-årsåldern som redan som liten indoktrinerats i koranskolor. Men det finns också enkla bönder som om dagen plöjer sina fält och på natten tar fram geväret. Även ekonomiskt motiverade brottslingar och utländska legosoldater förekommer.

Generalen tror på fred

MAZAR-E-SHARIF Mattias Carlsson.

Afghanistan har varit i krig i trettio år och Christer Erixon tror det kan ta lika lång tid innan det blir fred i det fattiga landet.

– Om vi kan få alla dessa barn som springer längs vägarna att le och vara glada och att de fortsätter och le fram tills de är i 20-årsåldern, då kan vi få fred i landet, säger han.

General Murad Ali Murad tror att freden kan vara närmare än så.

– Om världssamfundet bestämmer sig och eliminerar terroristernas baser och deras träningsläger. Då kan det bli fred.