Bevisen kan vara fläskben

Av: Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Benbitar fällde Quick för mord i Norge – nu öppnas fallet igen

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
Thomas Quick, då företrädd av advokat Claes Borgström, fälldes i tingsrätten för mordet på Therese Johannesen.

Förkolnade benbitar bidrog till att fälla Thomas Quick för mordet på Therese, 9.

Nu tvekar experter på att det verkligen rörde sig om likdelar.

– Mitt tips är att det är fläskkarré, säger advokat Thomas Olsson.

Jan Guillou har i Aftonbladet kallat morddomarna mot Thomas Quick, 59, för en av de största rättsskandalerna i modern tid.

Och för mindre än en månad sedan fick Sture Bergwall, som han heter i dag, resning i ett av de åtta fallen: mordet på den israeliske turisten Yenon Levi utanför Hedemora 1988.

Erkände mordet

Nu riktas ny misstro mot domen om mordet på Therese Johannesen, 9, i Norge samma år.

Quick erkände mordet och tingsrätten ansåg 1998 att åklagaren Christer van der Kwast på flera punkter kunde belägga hans historia. Bland annat genom de förkolnade benrester som hittades på en plats där Thomas Quick sa sig ha eldat upp delar av flickans styckade kropp.

Två experter vittnade i rätten om att benbitarna ”med stor sannolikhet härstammar från en människa, troligen en yngre person”. En av flisorna bar även spår från en såg liknande den som Thomas Quick påstod sig ha använt för att stycka kroppen.

Efter ett inslag i ”Dokument inifrån” 2008 ville SVT låta analysera benbitarna. Något Christer van der Kwast kraftigt motsatte sig.

Men inför den resningsansökan som Quicks advokater nu förbereder i målet har nya experter anlitats. De förvånades över den tvärsäkra slutsatsen att benen måste komma från en människa. Särskilt eftersom ingen av de som uttalar sig har erfarenhet av djurben.

– Jag erkänner att jag blev lite tveksam när jag såg det där utlåtandet, säger osteologen Rita Larje som granskat rapporten.

Efter en begäran från Quicks advokat Thomas Olsson har chefsåklagare Björn Ericson därför beslutat att öppna förundersökningen igen.

– Det har gått så lång tid att jag anser det lämpligt att experter får titta på det här igen, säger han.

Ska analyseras igen

Benbitarna som finns bevarade i Norge ska nu skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium för att genomgå nya analyser.

Men efter att ha läst Rita Larjes och hennes kollegas rapport är Thomas Olsson redan säker på vad de kommer att visa.

– Mitt tips är att det är fläskkarré. De hittades på en plats där massor av människor rörde sig för att grilla, säger han.

Publicerad: