Nyheter

Satelliter krockade i rymden

NYHETER

Första trafikolyckan i rymden

Rymdåldern har fått sin första trafikolycka sedan en rysk och en amerikansk satellit krockat med varandra drygt 80 mil ovanför jorden.

– Vi tror att det är första gången som två satelliter har krockat i omloppsbana, konstaterar den amerikanske militärtalesmannen Les Kodlick.

Olyckan inträffade ovanför Sibirien i tisdags. Den amerikanska farkosten var en 600 kilo tung kommunikationssatellit, ägd av företaget Iridium och uppskickad 1997. Den ryska satelliten, den 200 kilo tyngre Kosmos 2251 skickades upp 1993 och tros ha tagits ur bruk för mellan fem och tio år sedan, förklarar Jonathan McDowell, astronom vid Harvard-Smithsonian-centret för astrofysik i USA.

USA:s militär har spårat 500 till 600 delar av satelliterna som spritts ut efter kollisionen. Det mesta av skräpet tros brinna upp i atmosfären och lär inte utgöra någon större fara för exempelvis rymdstationen ISS, som cirklar omkring 40 mil närmare jorden.

– Rymdstationen har i så fall möjlighet att göra en skräpundvikande manöver, och har redan gjort det åtta gånger tidigare, säger John Yembrick, talesman för amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

TT-Reuters-AFP

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter