Nyheter

Schwarzenegger har utlyst nödläge

Av: 

Karin Henriksson

David Nannini Nilsson

NYHETER

Samtidigt har hundratals skolbarn insjuknat i New York

I USA utreds två misstänkta dödsfall av svininfluensa.

I staten Kalifornien har guvernör Arnold Schwarzenegger gått ut med att staten befinner sig i nödläge, och i New York befaras 100-tals skolbarn vara sjuka i viruset.

Kalifornien gränsar till Mexiko, där influensan tagit 149 människors liv, och inom staten har man13 fall av konstaterad smitta. Man utreder också två misstänkta dödsfall.

Schwarzeneggers beslut att utlysa nödläge innebär att staten nu lättare och snabbare kan förse sjukvården och krisberedskapsmyndigheter med större resurser.

"Flera hundra"

På tisdagen larmade även Thomas Frieden, högst ansvarig för sjukvården i New York:

– Flera hundra skolbarn är sjuka i misstänkt svininfluensa, uppgav Frieden, rapporterar AP.

De är ännu inte bekräftat att barnen verkligen har svininfluensa. Totalt har USA 64 bekräftade fall, varav 45 i New York.

Omöljligt isolera smittan

Även på nationell nivå förbereder sig USA för en fullskalig pandemi, uppger Janet Napolitano, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet.

Världshälsoorganisationen WHO:s varningsnivå för en pandemisk influensa är fortfarande en fyra på en sexgradig skala. Nivå fem på skalan innebär att risken för en pandemi – det vill säga en epidemi som sprids över världsdelar – är överhängande, medan nivå sex på skalan innebär att en global pandemi är ett faktum.

Hur smittan ska stoppas är en olöst fråga, men att skärma av den tycks omöjligt enligt WHO: s vice ordförande Keiji Fukuda.

– I nuläget är det inte ett möjligt alternativ, säger han.

Lindrigare i USA

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC skriver på sin hemsida i ett färskt dokument riktat till sjukvårdspersonal att de fall av den nya svininfluensan som registrerats i USA – har varit lindrigare än de fall som drabbat Mexiko.

I Mexiko har sjukdomen lett till ”snabbt tilltagande lunginflammation, problem med andningen som kräver mekanisk ventilation och akuta andningsproblem (ARDS)”, skriver CDC.

”Erfarenheterna från de här två länderna har varit tydligt olika till dags dato. Att få bättre information för att kunna förklara de här skillnaderna har hög prioritet i de pågående efterforskningarna”, skriver CDC.

Samtliga skolor stängda

Richard Besser, biträdande generaldirektör för CDC, kommenterade under gårdagen det faktum att endast två personer i USA behövt sjukhusvård för svininfluensan och att fallen i USA varit lindrigare än de som registrerats i Mexiko:

– Jag skulle inte låta det lugna mig alltför mycket, sa han enligt AP.

Samtidigt kommer uppgifter från Mexiko om att antalet nya fall på landets största statliga sjukhus sjunkit under de tre senaste dygnen, från 141 under lördagen, till 119 på söndagen, till 110 på måndagen, skriver AP.

I Mexiko har samtliga skolor i landet stängts till den 6 maj, och myndigheterna i Mexiko City överväger att stänga ned all kollektivtrafik, skriver AP. Femte maj-paraden och Mexiko Citys första maj-parad har ställts in och mer än 100 museer över hela landet har stängts.

Under tisdagen rapporterades 11 nya fall av svininfluensa i Nya Zeeland – de första i Asien – och ett fall i Israel, uppger AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter