Sju av tio tänker fildela anonymt

När anonymiseringstjänsten Ipredator lanseras planerar hälften av Aftonbladets läsare att använda den.

Bara 18 procent säger att de inte fildelar alls.

Den första april träder Ipdred-lagen i kraft.

Den innebär att upphovsrättsinnehavare har rätt att gå till domstol för att begära ut information om misstänkta fildelare från internetoperatörer. Fildelaren kan där med stämmas.

Men i samma veva planerar Pirate Bay-grundarna en motattack – anonymiseringstjänsten Ipredator.

28 000 läsare

Den nya tjänsten är fortfarande under utveckling och kommer att kosta 50 kronor i månaden för användarna. Den bygger på så kallad VPN-teknik och Ipredator-användarna surfar då genom en krypterad VPN-tunnel i stället för att koppla upp sig direkt på internet.

På aftonbladet.se hade vid lunchtid i dag dryga 30 000 läsare svarat på frågan: Tänker du börja fildela anonymt?

Sju av tio läsare tänker fildela eller fortsätta fildela anonymt.

23 procent säger att de redan gör just det. Nästan hälften av läsarna säger att de tänker börja när Ipredator finns tillgänglig och 10 procent säger att de inte fildelar för att de är rädda för att åka fast.

Heta diskussioner

Bara dryga 18 procent säger att de inte fildelar alls.

Läsarkommentarerna har flödat och diskussionerna har gått heta.

En läsare skriver: Tja, vad säger man. Det är en bra produkt för de kriminella som stjäl andras produkter och hallickarna på Pirate Bay kan fortfarande fylla sina konton på Pirate Bay. Men givetvis kommer succén bli stor så länge småkriminella parasiter inte vill betala för att njuta av andras arbete. Fast man kan ju stjäla film och musik i butiker i stället, eller köpa från maffian i Ryssland eller Thailand och slippa trassla med datorn, för trots allt är det ju lika kriminellt.

"Ipred-lagen vansinnig"

En annan skriver: Huruvida TPB är brottslingar eller inte överlåter jag åt domstolen. Men frågan är: BORDE dom vara brottslingar? Tänk om du stäms av Hollywood efter 1/4. Vad kommer du tycka efter det?

Många läsare säger att de är villiga att betala 50 kronor, om inte mer, för att fildela anonymt:

"Det här visar det vansinniga med Ipred-lagen. Många med mig kommer att gå över till att betala för en VPN-tjänst (det finns många). Förmodligen kommer jag att lägga minst 100 kronor på någon som är bättre. Tänk om dom pengarna hade fördelats på artister och skapare av olika verk, vilket jag gladeligen hade velat göra! "

En läsare tycker att Pirate Bay står för demokrati:

"Det är precis så, att när politiker lägger sig i saker dom inte har med att göra kommer bieffekterna direkt, som nu med Ipredator."

Så tycker bloggarna om den anonyma fildelningen
Publisert: