”Utomordentligt skicklig”

avDavid Nannini Nilsson, Johanna Melén

Kollegorna minns Jarl Alfredius

1 av 4
”En utomordentligt skicklig kollega” säger Claes Elfsborg.

En utomordentligt skicklig yrkesman.

Så beskrivs Jarl Alfredius av kollegorna på SVT.

Men också som en varm och innerlig person.

– Jag kommer att minnas honom i första hand som en god vän, en trevlig och angenäm person. Men också som en utomordentligt skicklig kollega, säger Elfsberg till Aftonbladet.

Vad utmärkte honom som yrkesperson?

– Hög trovärdighet. Han och jag jobbade på skilda redaktioner. Jag såg honom mest i tv, precis som alla andra.

”Varm och innerlig”

Mats Knutson, politisk reporter på Aktuellt, minns Jarl Alfredius som en ”varm och innerlig” person.

– Han var en varm och innerlig människa, och gent emot arbetskamrater var han omtänksam och alltid schysst. Och i jobbet var han den där som alltid hade den där rättvisekompassen och ofta såg saker i de drabbades perspektiv, säger han.

– Han var Aktuellt. Tittarna älskade honom, och han var väl en av de mest rutinerade programledare vi hade. Ingenting kunde få honom ur fattningen, säger Mats Knutson.

Före detta SVT-medarbetaren Elisabet Höglund minns Jarl Alfredius på ett liknande sätt.

– Han var väldigt mjuk, väldigt vänlig och alltid lyssnande. Han hade alltid tid att prata och han brydde sig om reportrarnas arbete. Han var mycket mer engagerad än vad många andra programledare är. Han var ett fulländat nyhetsankare, säger Höglund.

”Folkkär”

– Han var oerhört folkkär och han älskade sitt jobb.

Aktuellt-kollegan Stig Fredrikson beskriver Jarl Alfredius som påläst och empatisk.

– För mig så personifierade han Aktuellt i många år, men jag minns nog framförallt det personliga samarbetet i studion, därför att vi tänkte alltid i samma banor och det var så lätt att samarbeta med honom, säger Stig Fredrikson.

– Han hade starka känslor – han kunde bli väldigt upprörd över hemskheter i världen – men han lät inte det gå igenom när han presenterade nyheterna i Aktuellt, säger Fredrikson.

Erik Fichtelius arbetade med Jarl Alfredius i både radio och TV.

– Han personifierade public service genom sin trovärdighet och sin saklighet. Men han hade också glimten i ögat.

Stående ovationer

– Jag minns honom som en godhjärtad och engagerad medmänniska. Vi visste att det här skulle komma, men man blir lika ledsen ändå.

Aktuellts ankare Lennart Persson, som kallades in som Jarl Alfredius efterträdare, minns honom som en person med trovärdighet och proffsighet.

– Jag jobbade aldrig med ”Jalle”, men träffade honom här några gånger. Han var väldigt generös med att ge stöd och önska mig lycka till, det var en varm människa, säger han.

– Jag träffade honom på Aktuellts 50-årsjubileum i januari. Då var han med på middagen och man hade gjort en liten skojig film om att han ledde ”Allsång på Skansen” i januari, och då reste sig allihopa upp – 300 personer – och han fick stående ovationer, säger Lennart Persson.

– Han var väldigt omtyckt, och duktig i sitt jobb, säger han.