"Vampyr" hittad i massgrav

Hade en sten genom munnen

En italiensk arkeolog har funnit ett kranium av en "vampyr" i ett medeltida massgrav i Venedig.

Kvinnokraniet var genomborrat med en sten – dåtidens sätt att skydda sig mot vampyrer.

Kvinnokraniet var genomborrat med en sten.
Kvinnokraniet var genomborrat med en sten.

Den italienska arkeologen Matteo Borrini vid Florens universitet uppger att han hittat det första kända exemplet på en vampyr – i alla fall efter hur man betraktade dem på medeltiden, uppger New Scientist.

Skelettet, som tillhör en kvinna, hade en sten genom munnen. Borrini gjorde fyndet under en utgrävning på ön Lazzaretto Nuovo i Venedig. Skelettet låg i en massgrav för människor som dött i pesten.

Vampyrer spred pesten

Vid tiden då kvinnan dog var det många som trodde att vampyrer spred pesten – men inte att dricka blod. Istället trodde man att smittan spreds när vampyrerna tuggade på sina svepningar efter sin död.

För att hindra spridning la dödgrävarna tegelstenar i munnen på misstänkta vampyrer, säger Matteo Borrini till tidningen.

Myten om vampyrer uppstod troligen på grund av att det kunde komma blod ur munnen efter döden. Blodet kunde fastna på svepningen och få den att sjunka ner i munnen.

"Inte först"

Italienaren presenterade sitt fynd på en kriminalteknisk konferens i Denver för ett par veckor sedan. Men där mötte han motstånd från forskaren Peer Moore-Jansen på Wichita State University i Kansas.

Moore-Jansen hävdar att han har funnit ett liknande skelett i Polen, och att Borrini inte kan göra anspråk på att ha funnit den första "vampyren".

Publisert: