Mopedkörkort delar Sverige

avTobias Carlsson, Minimedia

Nya körkortsregler för EU-mopeder gör att många av landets 15-åringar får vänta med att hoppa upp på limpan.

– Min sons kompisar som är födda före 1 oktober får köra sina EU-moppar. Men sonen kan inte göra det, säger föräldern Roger Jakobsson.

Nu ska mopedolyckorna elimineras med hjälp av utbildning. Från och med den första oktober i år krävs det körkort med behörighet AM för att få framföra en så kallad EU-moped.

Men reglerna gör att många av landets 15-åringar får vänta med mopedåkandet. För de som fyllde 15 senast den sista september gäller de gamla reglerna, men för de som fyller senare är det de nya reglerna som gäller, skriver alltommotor.se. Och att hitta en trafikskola som har kursen i sitt utbud är inte helt lätt.

”Ingen efterfrågan”

– Det var ingen efterfrågan på kursen, det är fel säsong. Vi drar i gång till våren igen, säger Björn Berglund på Gullmarsplans trafikskola, till alltommotor.se.

Det innebär att15-åringarna som nyligen fyllt år får lov att vänta till våren innan det blir tal om att hoppa upp på skotern.

– Min sons kompisar som är födda före 1 oktober får köra sina EU-moppar. Men sonen kan inte göra det, säger föräldern Roger Jakobsson till alltommotor.se.

Därför införs körkortet:

”Införandet av körkort AM syftar till att öka trafiksäkerheten och minska antalet döda och skadade i mopedolyckor. Ökade kunskaper hos förarna är ett sätt att motverka trenden med ökat antal olyckor med mopeder inblandade”.

Källa: Körkortsportalen