Nyheter

Fem svenska soldater skadade

Av: 

Thomas Eriksson

Peder Nääs Sundemyr

Fordon av samma typ som den svenskarna färdades i.

Foto: Försvarets Bildbyrå

NYHETER

Fem svenska soldater skadades och en afghansk tolk dödades när deras bil körde på en hemmagjord bomb i Afghanistan.

Ingen av svenskarna fick livshotande skador, men två är allvarligt skadade.

De svenska soldaterna fördes efter explosionen till fältsjukhuset på Isaf-basen Marmal för att undersökas av de svenska läkare som finns på plats. Ingen av de svenska soldaterna har ådragit sig livshotande skador men en lokalanställd afghansk tolk som ingick i styrkan dog i samband med explosionen.

Oroligt område

Händelsen inträffade strax efter klockan 10 svensk tid, cirka fyra mil väster om Mazar-e-Sharif där den svensk-finska basen Camp Northern Lights är belägen.

Soldaterna patrullerade med afghanska säkerhetsstyrkor i ett oroligt område. De färdades i en fullsatt så kallad personterrängbil 6. Truppen hade upptäckt och desarmerat en liknande sprängladdning ungefär 50 minuter innan en andra exploderade under det svenska fordonet.

Två soldater skadades allvarligt i explosionen. En soldat som skadat sina ben är den som fått de allvarligaste skadorna, enligt Henrik Klingberg, press och informationsofficer, som är på plats i Mazar-e-Sharif. Övriga soldater har fått mindre allvarliga skador, bland annat en bruten arm och skador på rygg och trumhinnor.

– Jag ser jätteallvarligt på det inträffade. Särskilt eftersom det är en enhet ur Isaf-styrkan som stupat. Hans familj kommer att få hjälp från oss, men det är för tidigt att säga hur, säger Henrik Klingberg till Aftonbladet.

Attackerna ökar

Henrik Klingberg tycker inte att något har brustit i rutinen. Det är enligt honom mycket svårt att upptäcka de hemmagjorda bomberna som placeras ut i området, och han har sett en stor ökning av dem. Under 2008 desarmerades och sprängdes sammanlagt 36 hemmgjorda bomber i det svensk-finska ansvarsområdet i norra Afghanistan. Hittils i år är samma siffra 49.

– Det har också skett en ökning av attacker mot oss och de afghanska säkerhetsstyrkorna över huvud taget. Förra året skedde 27 attacker – fram till sista oktober 2009 har 82 stycken attacker riktats mot oss, säger Henrik Klingberg.

– Man kan bara spekulera om varför. De som är motståndare till styret i Afghanistan har blivit mer aggressiva. Det kan också handla om att att vi rör oss mer i området och stör deras verksamhet, och det gör att de i sin tur attackerar oss i större utsträckning.

Hemmabyggd bomb

Det är oklart hur bomben var konstruerad, men det handlade om ett hemmabygge, en så kallad IED, eller improvised explosive device. Enligt Henrik Klingberg handlar det antagligen om en bomb som utlöses av en tryckplatta eller en som fjärrstyrs. Bombexperter har samlat ihop resterna av konstruktionen för att fastställa vad för slags bomb det var.

Fem skadade svenska soldater på onsdagen innebär att det totala antalet skadade Isaf-soldater i ett slag fördubblats. Den svenska styrkan har tidigare drabbats av två dödsfall, i november 2005 då två löjtnanter dödades av en vägbomb under i norra Afghanistan.

De skadade soldaterna ska åka hem till Sverige så snart det går.

– De ska föras hem så fort de är friska nog, helt enligt rutin. Sedan är det oklart om de åker hem för att stanna eller om vissa av dem kommer att åka tillbaka, säger Henrik Klingberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Här ligger den svenska basen Camp Northern Lights
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter