Svininfluensan

Alla fyra sökte hjälp för svininfluensan

NYHETER

Flicka, 8, i Haparanda

Dog måndag den 2 november.

Den svensk-finska flickan i Torneå tillhörde ingen riskgrupp. Hon var frisk och sportig, stjärna i fotbollslaget och duktig i skolan i Haparanda.

Förra torsdagen blev flickan sjuk. Hon fick hög feber, kräktes och hade ont i huvudet, halsen och lederna. På fredagen ringde mamman till sjukhuset i Kemi.

– Vi ville ta ett prov om det var svininfluensa, men de sa att det inte var möjligt, säger hon.

Dagarna som följde ringde hon gång på gång till sjukvården. Men svaret var hela tiden detsamma. Flickan skulle vårdas i hemmet.

– Vi fick höra att vi inte skulle vara oroliga.

På söndag morgon gick febern ner. Flickan orkade både äta och leka. Men redan efter några timmar blev hon sämre och på måndagskvällen började hon andas oregelbundet. Än en gång sa läkaren på telefon:

– Kom inte in.

En timme senare var flickan död. Den finska polisen ska nu utreda om sjukvården gjorde något fel.

Man, 37, i Uppsala

Dog natten mot lördagen den 30 augusti.

En vecka innan dödsfallet drabbades mannen av snuva och feber. Han kontaktade då sjukvårdsupplysningen och husläkaren, men blev rådd att avvakta. På fredagskvällen var mannen uppe och tittade på tv, men insjuknade sedan snabbt. Ambulans kallades till hans hem natten mot lördagen men då var det för sent – mannen var redan avliden.

Göran Andersson, 49

Dog måndag den 2 november.

Göran Andersson hade hög feber och svårt att andas. ”Så fort han ansträngde sig så kippade han efter luft”, berättade brodern Hans Andersson i Aftonbladet i söndags.

Göran, som var förlamad i benen, misstänkte själv att han hade svininfluensan. Han åkte därför till jourvårdcentralen i Stenungssund tillsammans med brodern. Där fick han diagnosen lunginflammation. Men trots andningssvårigheter skickades han hem – med recept på antibiotika, kortison och slemlösande läkemedel.

Ett dygn senare var han död.

På morgonen förra måndagen hittade Hans Andersson sin bror hemma i hans villa. Obduktionen visade att Göran hade dött till följd av svininfluensan.

Simon Hamko, 3

Dog natten mot lördagen den 31 oktober.

Tre dagar tidigare sökte föräldrarna vård på Närakuten Barn i Solna. Trots att pojken tillhörde en riskgrupp på grund av en muskelsjukdom – och dessutom inte ätit eller druckit på flera dagar och visade flera tecken på influensa – skickades han hem.

Sent på fredagskvällen sökte föräldrarna återigen vård åt pojken på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Trots de akuta medicinska insatser och intensivvård dog Simon några timmar senare. Närakuten Barn i Solna kommer att göra en Lex Maria-anmälan för att Social-styrelsen ska granska om något gjorts fel i bedömningen.

Sammanställning: Mary Mårtensson, Staffan Lindberg och Johanna Klaasen

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Svininfluensan

ÄMNEN I ARTIKELN

Svininfluensan